Carina Burman:Spralliga skolflickor och en och annan rebell

Kafferep i fotograf Heinrich Ostis ateljé i Uppsala 1893. Längst till höger syns bildkonstnären Agnes Cleve, en av modernismens pionjärer i Sverige.
Kafferep i fotograf Heinrich Ostis ateljé i Uppsala 1893. Längst till höger syns bildkonstnären Agnes Cleve, en av modernismens pionjärer i Sverige. Foto: Alvin/UUB

När flickböckerna uppstod skildrade de i huvudsak flickors vuxenblivande och plats i samhället. Men de kunde också ge förebilder – kanske helt andra än deras moraliserande författare avsett. ”Framtidens kvinnor” behandlar ett femtiotal flickböcker från åren 1832–1921.

Carina Burman
Publicerad
Annons

När Kvinnliga studentföreningen i Uppsala 1897 firade femårsjubileum uppfördes ett helkvinnligt spex, författat av den blivande litteraturkritikern Klara Johanson – briljant, kortklippt, pincenéförsedd och kedjerökande. Spexet driver med fördomarna mot studentskor. Där finns den studerade och frispråkiga Dagny Bokelin och den söta, inte lika läsbegåvade Wisa Wieh, där finns en upprörd moder som spionerar på en samling studentskor och chockeras av deras uppträdande: ”De kritisera folk och efterrätter / och röka till sitt kaffe cigaretter.” Sitter på golvet gör de också. Studerade kvinnor uppförde sig inte alltid som omgivningen ansåg att de borde, och var de inte för belästa (som Dagny) så var de inte nog ambitiösa (som Wisa). Misstänksamheten var länge stor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons