9 svenska krogar som är värda en omväg
Sverige är fullt av förnämliga restauranger värda både en omväg och en resa. Vi bad SvD:s vinskribent Mikael Mölstad, som även jobbar för White guide, att välja sommarens långväga favoriter.
1 / 9
Hotell Borgholm: På besök i Karin Franssons smakrika trädgård
Öland som turistmagnet fortsätter att växa, inte minst för sina kulinariska upplevelser. Ett av de starkaste dragplåstren i nordens Provence är utan tvekan Karin Franssons mattempel i Borgholm. I 30 år har hon utvecklat en matlagningsstil som få i norra Europa kan konkurrera med. Mycket bygger på hennes enastående örtkunskaper och en unik förmåga att sätta samman rätter med gröna smaker. Flera av dagens mest kända kockar som jobbat här vittnar om Karins absoluta gehör när det gäller smak och doft. Hennes carpaccio på gurka och ostronört med ramslök och körvel är magisk, liksom sommarens tomatsallad i form av en soppa. Till den vinintresserade kan Owe Fransson rekommendera fynd ur hotellets digra vinkällare.
Adress: Trädgårdsgatan 15–19, Borgholm
Förstklassig gourmet restaurang och hotell på Öland - Hotell Borgholmhotellborgholm.com2 / 9
Växbo Krog: Lokala råvaror i hjärtat av Hälsingland
På besök vid Växbo Kvarn känns det som man hamnat i en tidskapsel. Här, i hjärtat av Hälsingland och med de berömda hälsingegårdarna som grannar, kan du uppleva kvarnen, smedjan och hantverksbodarna från förr. På Växbo krog månas det om lokala traditioner och råvaror med det bästa från Hälsingestintan och ostar från Järvsjö. Borden är naturligtvis dukade med linnedukar, lokalt producerade av äkta hälsingelin.
Adress: Växbo 2924, Bollnäs
Växbo Krogvaxbokrog.se3 / 9
Kiviks Hotell: Franska influenser på Österlen
Tiden då Kivik var mest (ö)känt för sin marknad tillhör det förflutna. I dag åker många hit för maten och miljön på Kiviks hotell. Stiligt renoverat och med utsikt över havet lockar det matvänner som uppskattar klassisk fransk kokkonst med österlenska förtecken. En sommardag sitter vi gärna i den doftande trädgårdsanläggningen framför hotellet, gärna med lite ostron och champagne som följs av en kyckling à la bière från Raskarum och Piratens klassiska kalvfärsbiff.
Adress: Moriabacken, Kivik
Kiviks Hotell - Kiviks Hotellkivikshotell.se4 / 9
Vatten: Trendigt och stiligt vid havet
Längst ute vid havsbandet på Tjörn väntar storslagna upplevelser för både öga och gom. Här ligger det berömda Nordiska akvarellmuseet med sin restaurang kallad kort och gott Vatten. Byggnaden är något av en arkitektonisk pärla där den glider ut mot havet och samspelar med de bohuslänska granitklipporna. Dess restaurang har, med rätta, blivit ett eget utflyktsmål. Här blandar man rustikt med supertrendigt. Råvarorna hämtas från havet, eller från närbelägna odlingar i kustlandskapet. Allt serveras i säsong. Ute på bryggan finns fem gästateljéer för den som önskar vakna till vågornas brus och en härlig frukost.
Adress: Nordiska Akvarellmuseet, Södra Hamnen 6, Skärhamn
Vatten Restaurang & Kafé - Enkel och ärlig mat.restaurangvatten.com5 / 9
Julita Wärdshus: Smaksäkert på den stora herrgården
Det är inte många som känner till Nordiska museets pampiga herrgårdsanläggning Julita i Södermanland. Här kan man njuta av historiens vingslag och uppleva den påtagliga storgodskänslan från förr. Det är värt resan i sig, men ännu mer om du intar en måltid på värdshuset som bland annat drivs av Sveriges mest framgångsrika kock just nu‚ Tommy Myllymäki. Råvarorna, både kött, fisk och grönt, hämtas från grannskapet där den populära Hjälmargösen är ett av huvudnumren. Även om själva värdshuset inte är av det charmigaste slaget känner man sig mer än upprymd av det som serveras på faten och i glasen. Och kanske står Tommy själv i köket och kockar.
Adress: Julita Gård, Julita
Julita Wärdshusjulitawardshus.se6 / 9
Hvita Hjorten: Slottet med Sveriges grönaste krog
Inget slott utan slottsträdgård. Läckö Slott ute på Kållandsö är inget undantag. För ett par hundra år sedan var det Magnus Gabriel De la Gardie som styrde över odlingarna. I dag är det den kände trädgårdsmästaren Simon Irvine som ser till att de allra bästa grönsakerna och örtkryddorna växer här.
Restaurangen Hvita hjorten ligger med utsikt över det ståtliga slottet och många vill påstå att det är Sveriges grönaste krog. Det är åtminstone en av de mest ekologiska. Nästan allt vegetabiliskt kommer från slottsträdgården och levereras när det smakar som allra bäst på säsongen. Allt är dock inte grönt på Hvita hjorten, i närområdet hämtas råvaror från både fiskare, jägare och lammproducenter. Den smörbakade fänkålen med osten Almnäs tegel, koriandermajo och lammkorv gör oss och många andra lyckliga.
Adress: Läckö Slott, Lidköping
Läckö Slott & naturum - Välkommen till Läckö Slott ocn naturum vid Vänerns strandlackoslott.se7 / 9
Eriksberg/Visenten: Nästan som en safarilodge
Ett besök på Eriksbergs restaurang Visenten mitt i Blekinge är en helhetsupplevelse som förslagsvis börjar med en safariupplevelse – sittande i den egna bilen. På ängarna utmed vägen betar visenter, hjortar, vildsvin och mufflonfår fridfullt. Hela parken ligger dessutom i ett vackert gammalt kulturlandskap vid kusten.
Restaurangen är belägen mitt i reservatet, likt en safarilodge, och det serveras en hel del kött från djuren utanför fönstren. I högsta grad närproducerat, med andra ord. Mest kända är deras charkbrickor med bland annat visentkött, liksom den suveräna Eriksbergsburgaren med en smarrig viltköttsblandning. På gården finns även en vinkällare som håller högsta klass.
Adress: Guöviksvägen 353, Trensum
Eriksberg Hotell & Safariparkeriksberg.nu8 / 9
Hävvi i Glen: Sydsamiska smaker vid vägens ände
Detta är restaurangen som du garanterat inte åker förbi av en tillfällighet. Du måste nämligen ta dig 8 mil från Åsarna i Jämtland och in på en återvändsväg för att komma till den lilla byn Glen, nästan uppe på Oviksfjället. Här har Elaine Asp med sin samiske man skapat en passionerad upplevelse för alla som är nyfikna på det sydsamiska köket. Varenda råvara och dryck har sitt ursprung i skogen, från fjället eller myrarna i grannskapet. Elaine håller hårt på detta.
Maten är både rustik, elegant, nyskapande och traditionell på samma gång. Souvas med gräddig toppmurkla, bakad rotselleri och friterad grönkål är enkel att tycka om medan kåtarökt renhjärta, smörade betor och friterad älgmule är något mer krävande. Ett besök hos Elaine är en underhållande matupplevelse och Magnus Nilsson på Fäviken är en av många som beundrar hennes insatser.
Adress: Glen 530, Åsarna
Home Pagehavviiglen.se9 / 9
Gula Hönan: Gammalt pensionat med trendigt kök
Det finns en charmig motsägelse med Gula Hönan: det är både bakåt- och framåtblickande på samma gång. Grunden är ett gammaldags pensionat där man fortfarande känner atmosfären från sommarturister för hundra år sedan. Här finns knarrande golv, slitna tapeter och spetsdukar. Från den prunkande trädgården kommer det mesta av växter och kryddor som serveras i restaurangen.
Köket på Gula Hönan är södra Gotlands absolut vassaste och trendigaste. Deras smakmenyer är lokalt råvarubaserade och säsongsanpassade, såsom trädgårdssalladen med förstutorkad skinka och vaktelägg, gösen med kronärtskocka eller den gotländska vildkaninen med kryddkrasse. Prova gärna juicemenyn till maten; en upplevelse i sig.
Adress: Ronehamnsväg 40-42
Restaurang — Gula Hönantheyellowhen.se