ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Vad kommer efter socialdemokratin?

Blocken faller samman – vart går partierna?

Statsminister Stefan Löfven flankeras av de forna alliansvännerna Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).
Statsminister Stefan Löfven flankeras av de forna alliansvännerna Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M). Foto: Björn Lindahl/TT

De politiska partierna står inför svåra utmaningar när de klassiska blocken faller samman. Stina Oscarson läser två nya böcker – den ena utan några socialdemokratiska svar, den andra ett reningsbad för borgerligheten.

Stina Oscarson
Publicerad

Svensk bokhandels katalog över vårens utgivning ligger på närmare 300 sidor. En flodvåg av nya böcker och en ansenlig del av dessa är facklitteratur med ett uppenbart syfte att skapa debatt eller påverka människors åsikter i en viss riktning.

Men vad kommer att hända med alla åsikter som här trycks ut? Inom ekonomi finns begreppet trickle down eller nedsippringseffekten. Alltså tanken att om de välbeställda får det bättre så kommer en del av överflödet att sippra ner till dem som har det sämst och på så sätt komma alla till del. Huruvida detta stämmer är omdiskuterat, men flodvågen av nya böcker får mig att fundera på hur nedsippringseffekten ser ut i ett lands intellektuella klimat. Eller om det nu är uppåt det ska sippra. Alla dessa ambitioner att nå makthavare eller folket. Få dem att tänka om. Når de någonsin sitt mål? Ärligt talat: jag vet inte.

Laddar…