RecensionNya filmer

Children of the enemyKampen för att få hem barnen från IS

Patricio Galvez behåller sitt lugn – sorg visar han, men aldrig ilska.
Patricio Galvez behåller sitt lugn – sorg visar han, men aldrig ilska. Foto: Triart

Med enklast tänkbara medel skildrar dokumentären ”Children of the enemy” Patricio Galvez kamp för att få hem sina barnbarn från ett IS-läger i Syrien.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Tron kan försätta berg heter det. Patricio Galvez bär syn för sägen om man byter ordet ”tron” i religös bemärkelse mot tro i sekulär mening, övertygelse, det vill säga att det går att åstadkomma stora saker trots att alla säger att det är omöjligt. Det gör Patricio Galvez utan andra resurser än sin egen envishet. Hans språk är svenska, spanska och skraltig engelska. Själv beskriver sig Patricio Galvez, chilensk musiker bosatt i Göteborg, som en ”flummare” i andras ögon. En tunn man med ostyriga svarta lockar klädd i smala byxor, färgglada skjortor och halvrock men med charm och integritet.

I mitten av 2000-talet konverterade hans dotter Amanda till islam och gifte sig med den svenska jihadisten Michael Skråmo. 2014 anslöt de sig till IS i Syrien. 2019 efter att först Amanda sedan Michael dödats befann sig parets sju barn mellan ett och åtta år ensamma, undernärda och sjuka i al-Hol-lägret i Syrien, byggt för 9 000 personer men då med 80 000 före detta IS-anhängare med barn bakom sina stängsel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons