Kommentar

Björn Jeffery:Förortshaket som börsen värderar till 17 miljarder

Björn Jeffery
Hedgefond-chefen David Einhorn har syrligt kommenterat Hometown Deli med att ”pastramin måste vara fantastisk”.
Hedgefond-chefen David Einhorn har syrligt kommenterat Hometown Deli med att ”pastramin måste vara fantastisk”. Foto: Boaz Rottem/Alamy

Den omsätter 120 000 kronor men har en mångmiljard­värdering på börsen. Så här gick det till när en liten restaurang i New Jersey hamnade i centrum för debatten om hur finansmarknaden egentligen mår.

Publicerad
Hometown Deli i Paulsboro, New Jersey.

Hometown Deli i Paulsboro, New Jersey.

Foto: Courierpostonline
Annons

De amerikanska flaggorna vajar vid en grå, anonym lokal i Paulsboro, New Jersey. Skylten utanför utlovar italienska delikatesser. Restaurangen Hometown Deli ser ut som den är tagen ur vilken amerikansk förort som helst. Den utmärker sig dock på en viktig punkt. Det är den primära tillgången i ett börsnoterat bolag som med warranter – ett hävstångsinstrument med långa köpoptioner – inkluderat värderas till över två miljarder dollar.

Hometown Deli – och moderbolaget Hometown International – har snabbt hamnat i fokus när marknadens tillstånd ska analyseras. Debatten startade när hedgefond-chefen David Einhorn från Greenlight Capital beskrev marknaden som ”kvasi-anarki” och kommenterade syrligt Hometown Deli med att ”pastramin måste vara fantastisk”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons