Är vi blodtörstiga av naturen?

Killer ape-teorin: människan är av naturen är en blodtörstig kannibal, vann framgångar under 1900-talet. Bilden är från filmen ”Killer ape” från 1954 med Johnny Weissmüller i rollen som Jungle Jim.
Killer ape-teorin: människan är av naturen är en blodtörstig kannibal, vann framgångar under 1900-talet. Bilden är från filmen ”Killer ape” från 1954 med Johnny Weissmüller i rollen som Jungle Jim. Foto: Courtesy Everett Collection/TT

Om människan i grunden är en ganska vänlig varelse – hur kommer det sig då att hon mördar, krigar och bygger koncentrationsläger? Många forskare har velat se våldet som en del av vårt DNA.

Läs delar av Rutger Bregmans bok ”I grunden god” i SvD under helgerna. I det här elfte avsnittet fortsätter kapitlet om ”homo puppy”, den barnsliga människan. 

Publicerad
Annons

Och då till elefanten i rummet. Människor har också en grym och ondskefull sida. Homo puppy gör fruktansvärda saker som inte förekommer i resten av djurriket. Kanariefåglar organiserar inga koncentrationsläger. Krokodiler bygger inga gaskamrar. Den sjöko existerar inte som har funderat på att registrera, fängsla och utrota ett annat folk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons