Alkoholrelaterad cancer tar 1 500 liv per år

Senaste forskningen visar att det inte spelar någon roll om man dricker öl, vin eller starksprit. Det är själva alkoholen, etanolen, som är problemet.
Senaste forskningen visar att det inte spelar någon roll om man dricker öl, vin eller starksprit. Det är själva alkoholen, etanolen, som är problemet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Alkohol gör att drygt 1 500 svenskar dör i en cancersjukdom varje år. Det är den fjärde största livsstilsfaktorn som orsakar cancer.

– Det finns ett klart samband mellan alkohol och cancer, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Publicerad
Klas Kärre är ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Klas Kärre är ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Foto: Malin Hoelstad
Annons

Att tobaksrökning kan ge cancer är välkänt. Likaså att för mycket solande och dåliga kostvanor spelar roll för att utveckla en tumör. Men alkoholens betydelse har inte varit lika känd trots att den orsakade över 1 500 dödsfall i cancer under 2019. Rökningen tog knappt 6 000 liv samma år.

Siffrorna kommer från IHME – Institute for Health Metrics and Evaluation – ett oberoende forskningsinstitut vid universitetet i Washington som samlar in data och gör analyser av globala hälsoförhållanden. Även i en tidigare svensk rapport från IHE – Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi – uppskattades att nästan 1 300 insjuknar i cancer till följd av alkoholkonsumtion varje år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons