Snyggt och lekfullt med Eero Aarnios design

Eero Aarnio, Tomato, 1971.
Eero Aarnio, Tomato, 1971. Foto: Rauno Träskelin/Nationalmuseum

Eero Aarnios kärlek till plasten som material har tagit sig lekfulla och futuristiska former sedan 1960-talet. Hans designklassiker har synts i modereportage, i filmer och på skivomslag. Nu visas de i Kulturhuset i Stockholm.

Publicerad
Eero Aarnio, Puppy, 2005.

Eero Aarnio, Puppy, 2005.

Foto: Magis/Nationalmuseum
Eero Aarnio, Double bubble, 2001.

Eero Aarnio, Double bubble, 2001.

Foto: Nationalmuseum
Eero Aarnio, Ball chair/Åskbollen, 1963.

Eero Aarnio, Ball chair/Åskbollen, 1963.

Foto: Rauno Träskelin/Nationalmuseum
Annons

Den finske formgivaren Eero Aarnio (f. 1932) fick sitt internationella genombrott 1966, i form av en halvcirkelformad plastfåtölj stoppad med plysch, ”Åskbollen”. Nu har hans retrospektiva utställning nått Nationalmuseum Design på Kulturhuset i Stockholm.

Utställningen, som producerats av Designmuseet i Helsingfors där den visades i somras, har curerats av Suvi Saloniemi med utställningsdesign av Ville Kokkonen och Florencia Colombo. I fem teman – artefakt, sinne, tid, process och tillverkning – utforskas olika aspekter av Aarnios formgivning från de senaste sju decennierna. Stockholmsversionen är något mindre än sin förlaga och har anpassats till Kulturhusets öppna planlösning. Det betyder att rumsindelningen inte är lika konkret som i 1800-talsbyggnaden på andra sidan Östersjön, utan vi besökare får flyta runt som maneter mellan de olika sektionerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons