De får Maria Bonnier Dahlins stipendium

Hilde Retzlaff och Jasmin Daryani i biblioteket i Bonniers representationsvilla Nedre Manilla på Djurgården.
Hilde Retzlaff och Jasmin Daryani i biblioteket i Bonniers representationsvilla Nedre Manilla på Djurgården. Foto: Christian Habetzeder

Jasmin Dariyani och Hilde Retzlaff utses till årets stipendiater av den stiftelse Jeanette Bonnier grundade till minne av sin omkomna dotter. En utmärkelse som ofta ger en bra skjuts framåt i konstkarriären.

Publicerad
Jasmin Daryani, ur ”To Disembody”.

Jasmin Daryani, ur ”To Disembody”.

Foto: Maria Bonnier Dahlins stiftelse
Hilde Retzlaff, ”Logogram”, utställningsvy.

Hilde Retzlaff, ”Logogram”, utställningsvy.

Foto: Maria Bonnier Dahlins stiftelse
Annons

Stipendierna om 100 000 kronor vardera delas ut årligen till unga konstnärer. Minnesutställningen ”Samlade verk” på Bonniers konsthall i somras med 79 stipendiater från de 30 år stiftelsen varit verksam, visade att det ofta blivit ett viktigt stöd i början av ett fruktbart konstnärskap.

Jasmin Daryani, född 1988 och utbildad på Konstfack, kom till Sverige som 1-åring från Iran medan kriget mellan hennes hemland och Irak pågick. ”Dagen jag föddes föll sex missiler från himlen”, skriver hon. En händelse Daryani, som huvudsakligen arbetar med fotografi, tagit som utgångspunkt i verket för en konstnärlig gestaltning av explosionen som kraft och känsla i verket ”To Disembody”. Den egna bakgrunden färgar valet av en dagsaktuell tematik kring migration och minnen. ”Hennes fotografier är på samma gång intima och stenhårda”, påpekar juryns i sin motivering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons