Annons

Öronmärk dina mål och nå dem snabbare

Att uppfylla sina drömmar är inte gratis och för att lyckas krävs planering. Det finns några enkla tips på hur du kan komma igång med ditt sparande, oavsett om det gäller ett sparande till drömresan eller pensionen.

Genom att spara lite pengar varje månad kan det på sikt bli en hel del. Det gäller bara att komma igång, vara konsekvent och ha ett mål med sparandet. Maja Englund, sparrådgivare på SPP, har samlat några av sina bästa tips för den som vill komma igång.

1. Ändra en vana eller två

Små utgifter i vardagen kan bli större än väntat. Kostnader som i stunden kan verka små men som på sikt blir stora är exempelvis luncher på stan. Två luncher i veckan ute blir på ett år 10 000 kronor. Det är pengar som istället kan avsättas för en resa eller sparande.

2. Öronmärk dina mål

Genom att sätta upp mål kan du komma långt. Oavsett om det handlar om ett inköp, en resa eller ett sparande så är det lättare att spara om man har ett bestämt mål. Ett sätt kan vara att starta konton med olika mål så du tydligt ser hur du närmar dig målet.

3. Låt pengarna växa

Samla inte alla pengar på sparkontot utan våga investera delar av ditt sparande i fonder. Investeringssparkonto (ISK) är ett sparande som ger alla möjligheten att spara i fonder. Det är lätt att komma igång och sparandet lämpar sig oavsett vad du sparar till, eftersom det är ett fritt sparande där du har tillgång till dina pengar när du vill.

4. Håll koll på pengarna

I ett allt mer kontantlöst samhälle blir det lättare att spendera pengar utan att man ser och märker det. Ett bra knep som du kan göra till en vana är att direkt när lönen kommer föra över en del till ett sparande. Ett par hundralappar varje månad blir mycket på ett år.

5. Få hjälp med disciplinen

Autogiro är en enkel och smart lösning. Genom att ha ett sparande med autogiro så ser du till att dina pengar sätts in och placeras automatiskt varje månad. Kontinuitet ger dig även möjlighet att snabbt känna att du har kontroll på ditt sparande.

Vill du komma igång med ditt sparande? Klicka här!