Flera verk av Picasso säljs i Uppsala

”Fillette au beret” säljs tillsammans med flera andra verk av Pablo Picasso på Uppsala auktionskammare 7 december.
”Fillette au beret” säljs tillsammans med flera andra verk av Pablo Picasso på Uppsala auktionskammare 7 december. Foto: Uppsala auktionskammare

Målningar för tiotals miljoner kronor går under klubban på Uppsala auktionskammare 7 december. Särskilt nöjda är auktionskammarens Knut Knutsson och Magnus Bexhed över att kunna sälja toppobjektet "Fillette au béret", flicka i basker, med utropspris 12-18 miljoner kronor.

SvD, TT
Publicerad
Annons

Verket är ett av tre som Pablo Picasso målade samma dag år 1964. En av de målningarna såldes betydligt dyrare i New York för två år sedan, vilket gör att Knutsson och Bexhed skruvar upp förväntningarna. Till TT betonar de båda herrarna gång på gång exalterat att det rör sig om originalverk, en självklarhet - för om det inte vore det, vore det inte Picasso.

Utöver flickan i basker säljs ytterligare några Picassoverk, de flesta sena – från 1960- och 70-tal – samtliga ur Bertil Neumans konstsamling. Det rör sig om en gouache, en lavering och en teckning samt grafiska blad, tallrikar och. Utöver det rymmer samlingen verk av bland andra Marc Chagall och André Masson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons