Varning för slutet på Harald Blåtands historia

Harald Blåtand döps  av biskop Poppo omkring 960.
Harald Blåtand döps av biskop Poppo omkring 960. Foto: Wikipedia

I romanen Röde Orm låter Frans G Bengtsson den unge kungen Sven (Sven Tveskägg) störta sin fader Harald Blåtand. Hur mycket sanning ligger i detta? Vet vi att Sven störtade fadern, eller bygger Frans G Bengtsson sin skildring på skrönor?

Publicerad
Annons

Uppgifterna stammar från Adam av Bremen, som levde ett sekel efter de händelser han uttalar sig om. Det innebär inte att Adam har fel – han har antagligen fått information från kung Sven Estridsson och andra medlemmar av det danska kungahuset, som var väl insatta i situationen – men det gör att vi likväl måste hissa källkritisk varningsflagga.

Enligt Adam fördrevs Harald av sonen Sven och tog sin tillflykt till en plats vid namn Jumne, där han avled. Vi vet inte var Jumne var beläget, men av tradition brukar platsen identifieras med handelsplatsen Wolin på ön med samma namn, inte långt från Oders mynning. Andra har menat att Jumne låg nordväst om Stralsund, i trakten av Barth. Under medeltiden blev orten, under namnet Jomsborg, föremål för skrönor och skildrades som säte för elitkrigare, jomsvikingar. Om de har existerat utanför sagornas värld är omöjligt att säga; jag bloggade för övrigt om Jomsborg för något år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons