Kommentar

Patricia Hedelius:Tålamodet mindre än någonsin i styrelserna

Patricia Hedelius

Vårens styrelsepussel är ovanligt svårlagt. Fond- och pensionsbolag har gått segrande ur många maktkamper i börsbolagen i år och kommer vilja ha en mer framträdande roll även i valberedningarna.

Publicerad
Lorenzo Grabau, Kinneviks avgångne vd.

Lorenzo Grabau, Kinneviks avgångne vd.

Foto: Lars Pehrson
Annons

Det är inte bara majoritetsägare som vill ha makt över spelet att tillsätta styrelser. Under 2016 har svenska institutioner som fond- och pensionsbolag tagit till aktivistrollen för att driva igenom sina egna agendor. Med parollen att det är för sina sparares bästa har flera fondbolag agerat med en ny bestämdhet för att vinna gehör för sina frågor. En vana som sannolikt följer med in i valberedningarna. Där sitter ofta en handfull av bolagens största ägare. Det är valberedningarna som föreslår styrelseledamöter till bolagsstämman. I valberedningarna samlas makten med andra ord.

Det senaste exemplet är storaffären mellan Intrum Justitia och Lindorff. SEB Fonder, Lannebo Fonder och AMF satte riskkapitalbolaget Nordic Capital på plats och fick till ett bättre pris för sina sparare på Lindorffs ägare, Nordic Capitals bekostnad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons