”En bitcoin-transaktion motsvarar en flygresa”

 ”Lite tillspetsat kan man säga att koldioxidavtrycket för en enda transaktion med bitcoin är lika stort som för en flygresa tvärs över Europa”, säger Chalmersprofessorn Erik Agrell.
”Lite tillspetsat kan man säga att koldioxidavtrycket för en enda transaktion med bitcoin är lika stort som för en flygresa tvärs över Europa”, säger Chalmersprofessorn Erik Agrell. Foto: Laurence L. Levin, TT

Bitcoins förbrukar nästan lika mycket el som hela Sverige – och genererar allt större koldioxid­utsläpp. ”Lite tillspetsat kan man säga att koldioxid­avtrycket för en enda transaktion är lika stort som för en flygresa tvärs över Europa”, säger Chalmersprofessorn Erik Agrell.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Nyheten beskrevs som en potentiell ”game changer” för handeln med krypto­valutor. Tesla deklarerade förra månaden att företaget köpt bitcoins till ett värde av 1,5 miljarder dollar, nästan 13 miljarder svenska kronor – något som fick priset på krypto­valutan att rusa med 17 procent till omkring 44 000 dollar. Sedan dess har priset både hunnit sjunka tillbaka och rusa ytterligare. Och i skrivande stund kostar en bitcoin cirka 56 000 dollar, motsvarande 480 000 kronor.

Men nyheten satte även ljuset på krypto­valutornas miljö­påverkan, och Teslas grundare Elon Musk har anklagats för att driva på en utveckling som leder till stora koldioxidutsläpp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons