”Jag brinner för ovanliga druvor”
SPG:s nya vinexpert Sofia Ander om minnesvärda bubblor och värmländska dryckestraditioner.
Du har en förkärlek för spanska viner – vad gör de så speciella?
– Att det finns en sådan bredd av stilar, smaker och framför allt druvor. Min förkärlek för italienska viner är minst lika stor och där värnar man också mycket om växtplatsen och de lokala druvorna. Sådant går jag igång på!
Vad kan läsarna förvänta sig för typ av vintips från dig?
– Jag brinner verkligen för lite mer ovanliga och mindre kända druvor som vermentino, fiano, greco di tufo, sagrantino, aglianico, assyrtiko … Ja, listan kan göras lång. Det lokala ska vi värna om, vare sig det gäller vin, mat eller andra produkter. Sedan lovar jag att smyga in tips på goda bubblor, riesling och småfet chardonnay från Kalifornien också. Vi ska inte glömma bort det klassiska från traditionella vinländer.