Somriga toner när nya viner släpps

Den första juni infaller sommarsolståndet på Systembolaget. Då släpps en drös nyheter av mer bestående slag än de hårt ransonerade droppar monopolet månadsvis frestar den svenska nyfikenheten med. En tredjedel av dessa säsongslanseringar levererar mer än de kostar. De allra bästa köpen hittar du bland rosé och vitt, anpassade för säsongens fester och uppvaktningar. Håll till godo!

Publicerad
Annons
Nu är sommarvinerna här.

Nu är sommarvinerna här.

Foto: Jurek Holzer

1 / 8

Nu är sommarvinerna här. Foto: Jurek Holzer
Annons
Annons

2 / 8

Betyg: 6 av 6

Monte Rossa Rosé

159 kr, nr 7615, mousserande rosévin från Italien (Franciacorta)

Suveränt bra italienskt bubbel som kan utmana de flesta dubbelt så dyra roséchampagner. Öppen, påtagligt saftig och charmig doft. Utmärkt, renfruktig och fräscht bärig smak i lång, mycket elegant och aptitretande stil. Gott både som drink och till sallader, fågel, milda ostar (såväl hårdostar som gräddig brie) och somriga desserter.

Annons
Annons

3 / 8

Betyg: 6 av 6

2014 Jurtschitsch Langenlois Riesling

139 kr, nr 2939, vitt, stramt och smakrikt ekovin från Österrike

Att uttala Jurtschitsch kan funka som en nykterhetstest, men innehållet är desto mer tungvänligt i ren och fruktsam, fräsch, ärlig, klart ursprungstypisk rieslingstil. Det innebär att vinet är mer kraftfullt än sin tyska motsvarighet, men mindre bredaxlat än sin namne från Alsace. Gillar du wienerschnitzel med potatissallad, kapris och picklade grönsaker i dijonspetsad majonnäs, så har du en gemensam vän i vinet. Och visst funkar det lika bra till den stekta fiskfilén som till en läcker caesarsallad.

Annons
Annons

4 / 8

Betyg: 5 av 6

2014 The Econic Chardonnay

99 kr, nr 6716, vitt, runt och fruktgeneröst ekovin från Kalifornien

Ursprungstypiskt och välgjort i den fatiga, bullriga jänkarstilen som kräver låg temperatur och ett öppet sinnelag, utan att för den skull gå till överdrift. Fram med ishinken, så har du ett gott och följsamt kafévin som sedan kan hänga med till salladsbuffén.

Annons
Annons

5 / 8

Betyg: 6 av 6

2015 Crudo Catarratto Zibibbo Organic

79 kr, nr 4993, vitt, aromatiskt ekovin från Sicilien

Etiketten pryds av en klåfingrig bläckfisk som sveper in flaskan i ett fast grepp. Det ger en fingervisning om användningsområdet. En lika kul som lyckad nyhet i en stil som känns både personlig, insmickrande och smått upphetsande med nära halvtorr, saftigt aromatisk, ändå seriös smak som kommer bäst till sin rätt serverad iskall i somrig värme till både fisk och skaldjur eller som drink.

Annons
Annons

6 / 8

Betyg: 6 av 6

2015 Pata Negra Apasionado Verdejo Sauvignon Blanc

199 kr/3-l box, nr 2127, vitt, stramt och smakrikt från Spanien

För en gångs skull ett vitt boxvin med både karaktär och bett, tack vare de två grönfruktiga, skalpräglade druvsorterna. Visst är det generöst, men alls inte klumpigt. Tvärtom funkar det bättre än de flesta boxvinerna till gängse vitvinsmat.

Annons
Annons

7 / 8

Betyg: 6 av 6

2015 Fontanafredda Langhe Rosato

89 kr, nr 2318, matrosé från Italien (Piemonte)

Rosévin från Piemonte känns för den historiskt bevandrade vinnörden lika omöjligt som ketchup på lammsteken. Men fördomar är till för att utmanas, inte minst nu när hela världen suktar efter god rosé. Så ge dig ut på en upptäcktsresa! I solnedgången hägrar ett ovanligt karaktärsfullt rosévin i en intressant och personlig stil med en fet terroirkänsla som balanseras exakt av en både sirlig och syrlig fräschör på ett föredömligt, matfokuserat sätt.

Annons
Annons

8 / 8

Betyg: 5 av 6

2015 Côté Mas Rosé Organic

79 kr, 2282, ekologisk matrosé från Frankrike (Pays d'Oc)

Där Medelhavets kust kröker söderut hittar vi Languedoc, uppkallat efter det lokala språket (lange d’oc) som en gång talades i trakten, med tre gånger så mycket vingårdar som Bordeaux. Detta var här fransmännen förr fyllde sina bägare med den dagliga måltidsdrycken. Nu överges stordriften till förmån för dagens ledord: kvalitet och prisvärde. Vinhuset Paul Mas är i detta avseende både en kreatör och en inspiratör, något som inte minst visar sig i Claude Val-vinerna som snabbt etablerat sig bland de pålitliga tipsen på Systemet. I detta rosévin har man höjt ambitionen ytterligare i en stil som lutar sig mer mot Rivierans badstränder än mot de katalanska influenser som annars gör sig gällande i området.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons