Ta in östasiatiska smaker och dofter i köket
Koppla av från julförberedelser och traditioner genom att ta in östasiatiska smaker och dofter i köket. Kanske har du en wok i skåpet, annars funkar det bra med en rejäl stekpanna.
1 / 5
Portabello Kung Pao
4 portioner
- 2 1/2 dl saltade jordnötter
- 600 g fast portabellosvamp
- Neutral matolja
- 5 vitlöksklyftor
- 3 msk ingefära
- 1 paprika
- 6 salladslökar
- 2–3 tsk sichuanpeppar
- 1/2–1 msk chiliflakes
Jasminris till servering
Sås
- 3 msk svart risvinäger
- 3 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk strösocker
- 2 tsk potatismjöl
1. Blanda alla ingredienser till såsen. Rosta jordnötterna i en wok tills de fått lite färg och lägg över i en skål.
2. Skär svampen i 2 cm stora tärningar. Stek svampen i generöst med olja i en het wok tills den fått lite gyllene yta. Lägg över på ett fat.
3. Finhacka vitlök och ingefära, skär paprikan och det vita på salladslöken i 2 cm stora bitar. Mortla sichuanpeppar.
4. Häll lite ny olja i woken om den blivit torr. Tillsätt vitlök, ingefära och chiliflakes, låt fräsa några sekunder. Tillsätt peppar, paprika och salladslök. Woka 1 minut, tillsätt sedan svampen och slunga runt några gånger. Tillsätt jordnötterna och såsen och woka ihop 1 minut under omrörning.
5. Skär det gröna på salladslöken i fina skivor. Servera woken med ris, salladslök och ev mer chiliflakes.
2 / 5
Expressbulgogi
4 portioner
- 600 g nöt-, vego-, kyckling- eller blandfärs
- Neutral matolja
- 6 salladslökar
- 1/2 romansallatshuvud
- 1/2 gurka
- Nykokt koreanskt eller japanskt ris
- 2 dl kimchi
- 2 msk rostade sesamfrön
Marinad
- 3 vitlöksklyftor
- 4 msk koreansk eller japansk soja
- 2 msk strösocker
- 1 msk sesamolja
- Lite svartpeppar
1. Riv vitlöken och blanda med övriga ingredienser till marinaden. Tillsätt färsen och blanda väl.
2. Häll olja i en riktigt het wok och lägg i köttfärsen med marinad. Woka tills vätskan har kokat in och köttet fått lite färg. Skär salladslöken i 3 cm stora bitar och låt woka med några minuter.
3. Dela sallatsbladen i 3 cm stora bitar, tärna gurkan. Lägg upp ris i djupa skålar, lägg i bulgogifärsen, sallatsblad, kimchi och gurka och toppa med sesamfrön.
3 / 5
Shiitake- och misoramen med kryddig tofu
4 portioner
- 15 torkade shiitakesvampar
- 2 liter vatten
- 3 msk misopasta
- 2 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk risvinäger
Kryddig tofu
- 200 g extra fast tofu
- 2 msk majsstärkelse
- Neutral matolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk ingefära
- 1 1/2 msk japansk soja
- 1 tsk strösocker
Tillbehör
- 4 ägg
- 100 g sockerärtor
- 2 salladslökar
- 300 g ramennudlar
- 1 dl bambuskott i chiliolja (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
1. Buljongen: Lägg den torkade shiitakesvampen i en kastrull med vattnet. Koka 20 minuter, skumma några gånger under tiden. Sila över buljongen i en annan kastrull och låt svampen svalna och rinna av väl i silen.
2. Lägg i misopasta, soja, sesamolja och vinäger i buljongen och koka upp. Smaka av om du vill ha mer av någon av smaksättarna. Håll varmt.
3. Koka äggen till medium medan du fortsätter tillagningen.
4. Krama ur svampen och strimla den. Stek i lite olja i en het panna och lägg sedan över på en tallrik.
5. Skär tofun i tärningar och vänd i majsstärkelse. Fräs den i olja på medelhög värme tills den börjar få färg. Riv vitlök och ingefära och tillsätt tillsammans med soja och socker, fräs ihop någon minut till.
6. Skär sockerärtor i tunna skivor och strimla salladslöken. Koka nudlarna 1 minut kortare än anvisningen på förpackningen. Halvera äggen.
7. Fördela nudlarna i fyra djupa skålar, lägg på tofu, stekt svamp, ägg, sockerärtor, salladslök och bambuskott. Häll på den heta buljongen och servera.
4 / 5
Het glasnudelsallad med räkor
4 portioner
- 200 g glasnudlar
- 1 knippe rädisor
- 3 salladslökar
- 1–2 röda chilifrukter
- 10 cocktailtomater
- 1/2 gurka
- 100 g sockerärtor
- 1 morot
- 1 kruka koriander
- 1 kruka mynta
- 1 dl saltade jordnötter
- 100 g böngroddar
- 300 g skalade räkor
Dressing
- 1 msk ingefära
- 3 vitlöksklyftor
- 3 lime, zest och saft
- 3 msk neutral matolja
- 1 dl fisksås
- 4 1/2 msk farinsocker
- 2 msk srirachasås
1. Riv ingefära, vitlök och limeskal och blanda alla ingredienser till dressingen.
2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj med kallt vatten tills de är helt kalla, låt rinna av i durkslag.
3. Skär rädisor, salladslök och chili i tunna skivor. Halvera tomater och dela gurka i halvmånar, strimla sockerärtor tunt och strimla moroten med en grönsaksstrimlare eller potatisskalare. Hacka koriander, även stjälkarna, och plocka bladen från myntan. Hacka jordnötterna grovt.
4. Lägg alla grönsaker och nudlar på ett stort fat. Häll över dressingen, toppa med räkor, örter och jordnötter.
5 / 5
Krämiga sesamnudlar med honungskyckling
4–5 portioner
- 500 g kycklinglårfilé
- 2 msk japansk soja
- 1 msk honung
- 1 tsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
Nudlar
- 300 g vete- eller äggnudlar
- 3 salladslökar
- 1/2 dl saltade jordnötter
- 1/2 gurka
- 2 msk rostade sesamfrön
- Ev chiliolja, sambal oelek eller srirachasås
Nudelsås
- 2 tsk ingefära
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 msk kinesisk mörk soja
- 1 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 msk sesamolja
- 2 msk jordnötssmör
- 2 msk tahini
- 1/2 msk strösocker
1. Skär kycklingen i munsbitar. Blanda soja, honung, riven ingefära och vitlök i en skål. Lägg i kycklingen och blanda.
2. Riv ingefära och vitlök till nudelsåsen och rör samman alla ingredienser.
3. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj med kallt vatten tills de är helt kalla, låt rinna av i durkslag.
4. Stek kycklingen på hög värme, ställ åt sidan.
5. Skiva salladslöken tunt, grovhacka jordnötterna och skär gurkan i tändstickstjocka stavar.
6. Blanda såsen med nudlarna och rör om väl. Toppa nudlarna med kyckling, salladslök, gurka, sesamfrön, jordnötter och det heta efter smak. Rör om och njut med pinnar.
Recepten är hämtade ur ”Wok ris nudlar” av Jennie Walldén, foto Petter Bäcklund. Bonnier Fakta.