ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Ernesto, 46, låg rekordlänge i respirator, sjuk i covid 19. I maj täckte han SvD:s omslag liggandes i sin säng. Fyra månader senare träffas vi på gymmet. – Jag har fått en andra chans i livet, säger han.
Ernesto, 46, låg rekordlänge i respirator, sjuk i covid 19. I maj täckte han SvD:s omslag liggandes i sin säng. Fyra månader senare träffas vi på gymmet. – Jag har fått en andra chans i livet, säger han. Foto: Staffan Löwstedt

Kampen efter covid-19: ”Alla muskler borta”

I maj prydde han SvD:s förstasida. Då var Ernesto Villanueva Ortiz, 46, dödssjuk. Fyra månader senare styrketränar han. ”Jag har fått en andra chans i livet.”

Text: Åsa Erlandsson. Foto: Staffan Löwstedt.
Publicerad

Ögonen spärras upp men lyckas inte fästa någonstans. Sedan rullar de bakåt och sluts. Ernesto Villanueva Ortiz, 46, ligger utan kläder under ett tunt lakan och försöker hosta men har en slang i halsen. Hostreflexen kvävs. På väggen sitter en lapp med hans vikt. På bara några dagar har den rasat.

Läkaren Ludwig Hellmundt samlar sitt team runt sängen. Ernesto har legat fem veckor i respirator, längst av alla på Södertälje sjukhus, och tagit med personalen på en mental berg– och dalbana. I dag, den 7 maj, har han blivit lite mer stabil och planen är att låta hans lungmuskler börja träna.

Laddar…