ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nu blir SvD tillgänglig i Sveriges skolor

Tack vare en ny satsning kan skolelever snart läsa SvD gratis. Arkivbild.
Tack vare en ny satsning kan skolelever snart läsa SvD gratis. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

Svenska Dagbladet låser upp tidningen för Sveriges grund- och gymnasieskolor. Med SvD Skola får lärare och elever fri tillgång till hela SvD.se och möjlighet att använda journalistiken i undervisningen.

Mia Holmberg Karlsson, Britta Kramsjö
Publicerad
Annons

Digitala nyhetssajter är den huvudsakliga källan för nyheter om coronaviruset för Sveriges 16–19-åringar, visar Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2020. Behovet av tillgänglig journalistik är med andra ord stort.

– Vi vill med SvD Skola stödja både lärare och elever i undervisningen, inte bara när det gäller att följa med i nyhetsflödet, utan också för att få flera perspektiv och rusta elever att fatta självständiga och välgrundade beslut, säger chefredaktör Anna Careborg.

Hittills har cirka 100 lärare testat och utvärderat den första versionen av tjänsten ”SvD Skola”. Nu blir hela SvD.se, inklusive det historiska tidningsarkivet från 1884, tillgängligt för landets alla högstadie- och gymnasielärare.

– Nyheter är en viktig del av skolans läroplan. Enligt läroplanen ska eleverna lära sig källkritik, men i och med de digitala betalningsmodellerna möter eleverna en paywall som hittills har varit svår att öppna på ett enkelt och smart sätt, säger projektledaren Ola Henriksson.

Katarina Schiöler, lärare vid Midsommarkransens gymnasium, har testat tjänsten. Även hon menar att det är viktigt att eleverna har tillgång till journalistik från etablerade, traditionella nyhetsmedier.

Annons
Annons

– Det är verkligen en viktig demokratisk fråga, om man ska ta till stora ord.

– Det är en jättebra grej att man som gymnasieelev kan komma åt tidningen och använda den under tre år av sitt liv. Det är att fostra också en framtida användare. Det är otroligt viktigt för att få allsidig information, säger hon till SvD.

Hon märker att många av hennes elever som inte har tillgång till en dagstidning hemma får sina nyheter från gratismedier eller från sociala medier, ofta via influencers som de följer.

– De är mycket på nätet, då är det viktigt att göra klart för dem hur nyheter publiceras där. Vi pratar om filterbubblor och att det, när det finns så mycket material, är viktigt att kunna hitta till källor som är granskade. Därför är det jättebra att ha den här tillgången.

Katarina Schiöler använder sig ofta av nyhetsjournalistik när hon undervisar. De har bland annat diskuterat aktualiteter som hur coronapandemin slagit mot ekonomin och oroligheterna i USA i anslutning till presidentvalet, berättar hon.

– Jag använder mig mycket av både DN och SvD. Jag tycker att man måste göra det, det är ett sätt att orientera sig i medievärlden när det finns så mycket information.

Genom att registrera sig på SvD.se/skola får man som lärare en gratisprenumeration på SvD. Genom den kan läraren sedan skapa en kod som hen kan dela med sig av till eleverna. Koden gäller i 30 dagar på den plattform där den aktiverats – vare sig det är i skolan eller i hemmet.

– Det är ju väldigt många som pluggar hemifrån just nu, så därför ser vi det behovet, säger Ola Henriksson.

Hittills är det i stort sett bara Dagens Nyheter som har kunnat erbjuda en liknande tjänst. Nu breddas alltså elevernas tillgång till journalistik.

– Det är viktigt att det inte bara finns en enda dagstidning i skolan utan att det finns tillgång till flera olika. Det här är en viktig målgrupp och satsningen fyller en viktig samhällsfunktion, säger Ola Henriksson.

Annons