Trond Norén Isaksen:Sant och falskt om prinsessan i Vita huset

Rollfiguren ”Märtha” (Sofia Helin) har föga gemensamt med den verkliga Märtha, till vänster fotograferad tillsammans med Franklin D Roosevelt 1942.
Rollfiguren ”Märtha” (Sofia Helin) har föga gemensamt med den verkliga Märtha, till vänster fotograferad tillsammans med Franklin D Roosevelt 1942. Foto: TT, Dusan Martincek/NRK/SVT

Nej, Norges kronprinsessa var knappast den spindel i nätet visavi utgången av andra världskriget som tv-serien ”Atlantic crossing” ger intryck av. Däremot är det hög tid att vi får upp ögonen för hennes viktiga diplomatiska insatser, konstaterar den norske historikern Trond Norén Isaksen.

Trond Norén Isaksen
Publicerad
Annons

Tv-serien ”Atlantic crossing”, som med start på måndag visas på SVT, blev hårt kritiserad för osanningar och överdrifter när den visades i Norge i höstas. Men även om det mesta är påhittat kan den kanske ändå bidra till en ny förståelse för det viktiga politiska, diplomatiska och humanitära arbete som den svenskfödda kronprinsessan Märtha av Norge gjorde bakom kulisserna i Washington DC under andra världskriget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons