ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kult som tar över efter Qanon leds från Berlin

Konspirationsrörelsen Sabmyk har vuxit snabbt sedan Qanon delvis dog ut efter att Donald Trump  förlorade presidentvalet i USA. Bilden är hämtad från en anti-corona-demonstration i Tyskland där ledaren för Sabmyk tros finnas.
Konspirationsrörelsen Sabmyk har vuxit snabbt sedan Qanon delvis dog ut efter att Donald Trump förlorade presidentvalet i USA. Bilden är hämtad från en anti-corona-demonstration i Tyskland där ledaren för Sabmyk tros finnas. Foto: Sachelle Babbar/TT

En ny kult har tagit vid efter Qanon-rörelsen, och lockar tiotusentals nya följare varje dag, skriver The Guardian. Nu avslöjar en antirasistgrupp ledaren bakom kulten – en konstnär med en historik av manipulation på sociala medier.

Therese Luks
Publicerad
Annons

Identiteten på den mystiska ledaren för den snabbt växande konspirationsrörelsen Sabmyk Network kan nu avslöjas, rapporterar The Guardian. Nätverket har inriktat sig på att locka Qanon-följare och tros ledas av en Berlin-baserad konstnär och regissör med en historia av att konstruera konspirationsteorier på internet.

När Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet förra året, lämnades Qanon-rörelsen i ett vakuum. Deras konspirationsteorier om att Donald Trump skulle besegra en grupp satanistiska pedofiler slog aldrig in. Enligt The Guardian har följarnas besvikelse bidragit till att många lockats till Sabmyk Network, ett nytt högerflankerat nätverk som främst återfinns i mobilappen Telegram.

Laddar…