Opioid bakom knarkepidemi ökar kraftigt i Sverige

Smärtstillaren Oxycontin ligger bakom opiatepidemin i USA. De senaste tio åren har utskrivningen av läkemedel som innehåller samma opioid ökat kraftigt i Sverige.

– På ett par veckor kan man ha börjat utveckla ett beroende, säger överläkaren Niklas Preger.

Publicerad
Niklas Preger är chef på TUB-mottagningen i Stockholm, som specialiserar sig på människor som blivit beroende av läkemedel.

Niklas Preger är chef på TUB-mottagningen i Stockholm, som specialiserar sig på människor som blivit beroende av läkemedel.

Foto: Lars Pehrson
Läkemedlet Oxycontin har gjort mängder av amerikaner beroende. Utskrivningen av preparat som innehåller oxikodon,  samma verksamma substans som i Oxycontin, har de senaste tio åren ökat kraftigt i Sverige.

Läkemedlet Oxycontin har gjort mängder av amerikaner beroende. Utskrivningen av preparat som innehåller oxikodon, samma verksamma substans som i Oxycontin, har de senaste tio åren ökat kraftigt i Sverige.

Foto: IBL
Annons

Tiotusentals amerikaner dör varje år i vad som beskrivs som en opiatepidemi. I ett reportage i SvD Kultur beskrivs hur förskrivning av stora mängder av det smärtstillande läkemedlet Oxycontin gjorde mängder av amerikaner beroende. När utskrivningen sedan reglerades gick många missbrukare över till heroin eller den syntetiska opioiden Fentanyl.

I Sverige har andelen i befolkningen som får recept på läkemedel som innehåller någon opioid, en grupp morfinliknande substanser, legat i stort sett still de senaste tio åren.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons