"Barnskam" omstritt begrepp i klimatdebatten

Är barnafödsel en klimatbov? I debatten om vad individen kan göra för klimatet har nu vågorna skvalpat över tröskeln till sängkammaren.

Oron för klimatförändringarna gör att vissa överväger att avstå från att skaffa barn – något som både engagerar och provocerar.

Julius Bengtsson/TT
Publicerad
Annons

Den beskrivs som vår tids ödesfråga – klimatet. Löser vi inte den hotas våra barns förutsättningar att leva ett lika bra liv som vårt. Men att en del av lösningen skulle vara att inte sätta fler barn till världen beskrivs av vissa som en drastisk åtgärd. Ändå verkar exemplen på personer som överväger att avstå barn för klimatets skull bli allt fler. I Storbritannien har en grupp med namnet BirthStrike bildats där det gemensamma för medlemmarna är oron för att valet att bilda familj belastar klimatet. Och på andra sidan Atlanten har den amerikanska politikern Alexandria Ocasio-Cortez väckt frågan om det är rätt att skaffa barn med hänsyn till miljön.

I Sverige är det senaste exemplet Gurgîn Bakircioglu, journalist som bland annat arbetat på Sveriges Radio. Han har valt att bli vad han kallar för politiskt barnfri.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons