RecensionNya filmer

Britt-Marie var härBritt-Marie fastnar i teatralisk dialog

Pernilla August som Britt-Marie.
Pernilla August som Britt-Marie. Foto: Josef Persson/SF Studios

Efter Ove kommer nu Britt-Marie som efter 40 år lämnar sin otrogne make. Den fotbollshatande 63-åringen med nedåtvinklade mungipor tvingas nu agera peppig tränare för ett gäng fotbollssugna kids. Filmen är vackert fotad men upplägget känns igen alltför väl.

Publicerad
Annons

Först fick vi Ove med sitt gubbsurande och sina ritualiserade självmordsförsök. Nu kommer Britt-Marie, en städfixerad tant med nedåtvinklade mungipor och ledsna ögon. De senaste 40 åren har hon ägnat åt att passa upp sin man, en otacksam affärsresande som dock mest verkar resa runt bland sina älskarinnor, något Britt-Marie upptäcker när han får en hjärtinfarkt och det sitter en annan kvinna vid hans säng på lasarettet.

Britt-Marie packar sin väska, lämnar vigselringen på köksbordet och hamnar – efter efter en förnedrande tur till Arbetsförmedlingen – i en håla på landet där den barnlösa hemmafrun ska ta hand om en fallfärdig fritidsgård och några fotbollssugna kids. Till en början funkar det inte alls, men så småningom börjar både ungarna och Britt-Marie tina upp, för att inte tala om ortens nyseparerade polis som ser en chans till romans i henne.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons