FI-chefen varnar för allvarlig eurokris

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ser stora spridningsrisker om eurozonens tredje största ekonomi, Italien, börjar förbereda ett utträde ur valutasamarbetet. Arkivbild.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ser stora spridningsrisker om eurozonens tredje största ekonomi, Italien, börjar förbereda ett utträde ur valutasamarbetet. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den politiska turbulensen i Italien är mycket dramatisk för finansmarknaden, konstaterar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Han varnar för att läget kan bli "mycket allvarligt".

TT
Publicerad
Annons

Marknaden skakas rejält av den politiska utvecklingen i Italien, där en teknokratregering utan parlamentariskt stöd är på väg att bildas inför vad de flesta räknar med blir ett nyval i höst eller nästa år.

Milanobörsen faller, sänkt av problemtyngda banker. Och euron har på några dagar pressats nedåt till den lägsta nivån mot dollarn på nästan ett år, då de flesta räknar med att nyvalet stärker mandatet till de euroskeptiska krafterna i populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons