Den stumme profetenStorslagen kritik mot Sovjets misslyckande

Joseph Roth (längst till vänster) i exil i Amsterdam tilsammans med nederländska konstnärer och intellektuella, 1936.
Joseph Roth (längst till vänster) i exil i Amsterdam tilsammans med nederländska konstnärer och intellektuella, 1936. Foto: Wiel van der Randen

Desillusionerad efter en reportageresa 1926 i det då nya Sovjetunionen skrev Joseph Roth ”Den stumme profeten”, nu översatt till svenska. Emi-Simone Zawall läser en roman som med utstuderad lätthet lyfter fram det flyktiga i epokens våldsamma händelser.

Publicerad
Annons

Medusa är ett monster. Med huvudet täckt av ormar istället för hår förvandlar hon alla som ser på henne till sten, och för att döda henne måste hjälten Perseus förstås vara listig. Det som brukar vara hans viktigaste verktyg – blicken – är nu hans farligaste. Så vad gör han? På insidan av sin sköld ser han henne plötsligt som i en spegel – utan att förstenas. Han drar sitt svärd.

När den italienske författaren Italo Calvino ska beskriva ett av sina stora estetiska ideal – lättheten – är det till denna myt han återvänder. Den som vill möta livets tyngd utan att krossas av den ska se lättheten som sitt vapen, och en författare som vill gestalta sin egen tid måste tänka likadant. Hon måste förstå hur tung och ogenomtränglig världen är och hur sådana egenskaper smittar av sig på skrivandet, om de inte undflys.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons