Klas Hällerstrand, ”Mitt”Vikten av att se träden bakom skogen

Klas Hällerstrand, ”Knall”, björkplywood, lönn-, ek- och valnötfanér, lack, schellackpolityr.
Klas Hällerstrand, ”Knall”, björkplywood, lönn-, ek- och valnötfanér, lack, schellackpolityr. Foto: Galleri Chalotte Lund

Klas Hällerstrands konst är enkel och komplicerad på samma gång. Vår benägenhet att söka sammanhang i det vi ser kan föra oss vilse i en skog av tolkningar. Håkan Nilsson väljer istället att begrunda den hantverksmässiga omsorgen bakom varje minutiöst utfört verk.

Håkan Nilsson
Publicerad
Annons

Enligt hermeneutiken, läran om förståelse, är vi människor i första hand tolkande varelser. Vi letar efter mening, försöker fullkomna det fragmenterade och vi tror på samband. Till och med när all kommunikation brakar samman, tror vi att det finns en förklarande orsak. När jag besöker Charlotte Lund Galleri inser jag att en viktig sida av Klas Hällerstrands konstnärskap är att han på olika vis utmanar detta kontrakt om det meningsfulla. Och han gör det på ett mycket speciellt vis: han bejakar sambanden, men utan att ge dem ett logiskt innehåll.

På ett plan är Klas Hällerstrand en nutida surrealist. I verket ”Mark” låter han små modellgranar växa såväl i taket, på golvet som på väggen och i ”Ö” svävar en bit mark högt upp på väggen och synliggör både vad som finns under och över jord samtidigt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons