Annons

Här är branscherna med mest lönsamma företagen

Inom vilken bransch är företagen som mest lönsamma?

Den frågan ställer sig många företagare.

Fastighetsbolagen går bäst – och gruvorna sämst, visar en undersökning.

Vilken bransch ska man satsa på? Och vilken ska man välja bort om man vill vara lönsam?

Ny statistik från företagsorganisationen Företagarna visar att fastighetsbolag och fastighetsförvaltare toppar listan som den mest lönsamma branschen, följt av kreditinstitut och försäkringsbolag som återfinns på listans andraplats. På topplistans tredjeplats återfinns företag inom kultur, nöje och fritid.

Längst ned i botten återfinns gruvor och mineralutvinningsindustrin. I undersökningen nämns att låga råvarupriser ledde till en stor förlust i sektorn som en orsak till bottennoteringen.

Energi- och miljöbranschen – där exempelvis värmeverk, vattenverk och avfallsanläggningar ingår – finns på listans näst sista plats. Strax före kommer transport och magasinering.

Undersökningen är den hittills största företagsundersökning om lönsamhet i Sverige, där 278 000 företag analyserats.

Läs mer om fördelaktiga företagslån här!

Skillnader i branscher från år till år

Branschen som ligger i topp, alltså fastighetsbolag och fastighetsförvaltare, hade en nettomarginal – det som återstår till återinvestering eller utdelning till ägarna – på drygt 19 procent. Bottenplacerade gruv- och mineralutvinningsindustrin hamnade däremot på minus 8,4 procent.

Skillnaderna i lönsamhet mellan olika branscher är mycket större än skillnaderna baserade på geografiska egenskaper, som också mättes i undersökningen.

Vad som dock är viktigt att komma ihåg är att det här är en ögonblicksbild – siffrorna kan svänga mycket från år till år. Branscherna påverkas på olika sätt av externa faktorer och de kan finnas i olika konjunkturfaser. Fastighetsbranschen går bra nu och gör stora vinster, men det såg annorlunda ut för några år sedan. Finanskrisen påverkade många fastighetsbolag rejält. Inom utvinningsindustri är det tvärtom. Man har haft ett tufft år, men för inte så längesen visade branschen positiva resultat.

Enkel tjänst för företagslån

Ibland händer saker med kassaflödet som företag inte kan planera för. Det kan vara en maskin som går sönder och behöver repareras eller att man får ett erbjudande av en leverantör som man inte kan säga nej till. Då ska man inte vara allt för rädd för att ta hjälp, anser Johan Lohman, produktägare för OPR-Företagslån.

Låna upp till 500 000 kronor till företaget – jämför återbetalningstid här!

– Att hålla nere den yttre finansieringen är såklart mest lönsamt, men det kan också skada verksamheten om man är rädd för det. En extra skjuts med en yttre finansiering kan ibland generera mer inkomster. För exempelvis en skogsbrukare kan det kosta mer att ha en trasig maskin än att ta hjälp med finansieringen för att laga den, säger han.

Ett smidigt alternativ för yttre finansiering är OPR-Företagslån.

– Vi erbjuder ett snabbt och smidigt lån eftersom företag ibland hamnar i svackor i sin ekonomi. Man ser potential och behöver pengar, men man har inte den slutgiltiga likviden, säger Johan Lohman.

Tjänsten är enkel att använda – och ansökan görs på nätet. OPR-Företagslån vänder sig till alla branscher.

– Vi har kunder inom allt från handel till logistik. De flesta ser ett mervärde i tjänsten, säger Johan Lohman.

Fakta: OPR Företagslån

  • Är en lånetjänst som erbjuder en enkel lösning för ett snabbt företagslån.
  • Låna mellan 30 000 och 500 000 kronor.
  • Återbetalning på 1 till 18 månader.
  • Har alltid en fast låneavgift som innehåller alla kostnader för lånet.
  • Företaget kan få lånebeslut samma dag.
  • För lån krävs att företaget har god kreditvärdighet och att en privatperson går i borgen för lånet (två personer för lån över 200 000 kronor).
  • Ansökan görs enkelt på nätet dygnet runt med hjälp av BankID.

Läs mer om lånet och ansök här!

Annons
Detta är en annons från OPR-Företagslån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.