ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nästa tyska regering på väg ge upp klimatmål

Angela Merkel vid ett vindkraftverk i Krempin utanför Rostock 2010. Arkivbild.
Angela Merkel vid ett vindkraftverk i Krempin utanför Rostock 2010. Arkivbild. Foto: Gero Breloer/AP/TT

Tysklands största partier ska ha enats om att ge upp ett centralt klimatmål, rapporterar flera tyska medier med hänvisning till källor med insyn i regeringssamtalen.

TT
Publicerad
Annons

Det tidigare målet att minska koldioxidutsläppen med 40 procent till 2020 bedöms av förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union och Socialdemokraterna inte vara rimligt. Partierna sitter under veckan i sonderingssamtal i Berlin, med ett förnyat regeringssamarbete som möjlig följd.

Klimatpolitiken var en stötesten under fyrpartssamtalen mellan kristdemokrater, liberaler och gröna tidigare i höst – förhandlingar som havererade på grund av alltför stora skillnader mellan partierna. Samsynen mellan CDU/CSU och SPD tycks vara större och i stället för 2020 siktar partierna på att nå målet någon gång i början av 2020-talet, enligt Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), som har tagit del av ett utkast från en arbetsgrupp som bildats inom ramen för regeringssamtalen. Ett annat befintligt mål – att minska utsläppen med 55 procent till 2030 i förhållande till 1990 – ligger dock fast, enligt RND. Så sent som i september försäkrade Merkel i en tv-debatt att 40-procentsmålet skulle uppnås till 2020.

Laddar…