Höstens hastighetMai Van Phan gör vardagens små stunder till universum

Den vietnamesiske poeten Mai Van Phan, född 1955, har sedan debuten 1992 hunnit ge ut så många som fjorton diktsamlingar. 2017 tilldelades han Cikadapriset, instiftat till Harry Martinsons minne.
Den vietnamesiske poeten Mai Van Phan, född 1955, har sedan debuten 1992 hunnit ge ut så många som fjorton diktsamlingar. 2017 tilldelades han Cikadapriset, instiftat till Harry Martinsons minne. Foto: Maja Thrane/Tranan förlag

Buddhism och reinkarnation är självklara referenser för vietnamesiske Mai Van Phan. Likaså hemlandets politik och smärtsamma historia. Nu ges hans poesi, fylld av vardagens upphöjda ögonblick, ut på svenska.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

På omslaget till den här tunna volymen, sprängfylld med utsökt utmejslade dikter, sitter en cikada som lyfter sina framben i en sökande gest. När en hel bok med Mai Van Phans dikter för första gången ges ut på svenska är det nämligen i den nystartade Cikadaserien, ägnad åt vinnare av Cikadapriset. Priset instiftades till Harry Martinssons minne och ges sedan 2004 till en östasiatisk poet som ”i sin diktning värnar om livets okränkbarhet”, en beskrivning som passar väl in på Mai Van Phan.

Enligt översättarnas förord har Mai Van Phan influerats av Tomas Tranströmer, men han ter sig också som en poetisk släkting till den tidigare Cikadapristagaren Bei Dao. Gemensamt för alla tre är deras oväntade och omvälvande metaforer, men också sättet på vilket de väver samman realism med fantasi och fångar vardagens upphöjda ögonblick. Mai Van Phan slösar inte med bildspråket, men hans metaforer är både exakta som drabbande – till exempel i denna skildring av nyförälskat hångel:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons