Krigsbilder i Bibeln
Konstnärsduon Broomberg och Chanarin använder sig av Bibeln, Bertolt Brecht-dikter och en mängd arkivbilder. Av det råmaterialet skapar de internationellt uppmärksammad bokkonst om krigets vansinne.
Det finns inget förmildrande i konstnärsduon Adam Broomberg och Oliver Chanarins utställning. Vid ingången till utställningssalen står ”I denna utställning förekommer känsliga bilder” tryckt på väggen. Av de brutala krigs- och våldsbilderna som visas är det egentligen få jag inte har sett förut. Ändå är det näst intill outhärdligt. Det är aktualiteten som gör upplevelsen så stark, det vi vet vid det här laget: att vi inte lär av vår historia. Krigen tar inte slut, våldet fortsätter. Den enda strimman av hopp ligger i den Londonbaserade duons intention: att få oss att förstå vikten av att förhålla oss kritiska till den flod av bilder som sköljer över oss.
Broomberg (född 1970) och Chanarin (född 1971), som i grunden är filosof respektive sociolog, delar sin uppfattning med den tyske filosofen, författaren och dramatikern Bertolt Brecht. Under andra världskriget levde Brecht i exil och samlade då tidningsbilder om kriget, mycket skeptisk till hur fotografierna användes som sanningsvittnen. I sin bok ”Kriegsfiebel”, i engelsk översättning ”War primer”, kompletterade han fotografierna med dikter för att försöka avkoda och förstå bilderna.