Ivar Arpi:Regeringen begränsar polisens kameraövervakning

Ivar Arpi
En kameraövervakningsbild på Rakhmat Akilov, som erkänt terrorattentatet på Drottninggatan den 7:e april. Utan bilderna på honom hade han inte kunnat hittas så snabbt.
En kameraövervakningsbild på Rakhmat Akilov, som erkänt terrorattentatet på Drottninggatan den 7:e april. Utan bilderna på honom hade han inte kunnat hittas så snabbt. Foto: Polisen
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Nästan alla såg dem nog. Två suddiga bilder på den misstänkte terroristen. På sin första presskonferens, den där ödesdigra fredagen för två veckor sedan, bad polisen om hjälp med att hitta honom. Utanför en bensinmack kände en man igen Rakhmat Akilov från bilderna och följde efter honom i sin bil. ”Utan detta hade vi aldrig hittat honom så snabbt”, sade en källa i polisinsatsen (AB 8/4). Det var tur att Akilov valde att åka tunnelbana – tunnelbanan är en av få platser i Sverige som faktiskt är relativt kameraövervakade. Hade han färdats på något annat sätt hade någon bild förmodligen inte funnits att sprida, åtminstone inte i ett så tidigt skede.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons