Danmark pausar planer på asylcenter i Rwanda

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tillsammans med försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne). Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tillsammans med försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne). Arkivbild. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Den danska regeringens planer på ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark pausas.

Enligt avtalet mellan regeringspartierna ska man arbeta för att etablera ett center utanför Europa i samarbete med EU eller en rad andra länder.

Daniel Kihlström/TT
Publicerad
Annons

Den tidigare socialdemokratiska regeringen arbetade hårt för att etablera ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark. Efter valet i november bildade S regering med mittenpartiet Moderaterne och liberala Venstre, men i avtalet partierna emellan nämns inte Rwanda som ett land för att asylcenter.

Det beror på en kompromiss mellan partierna, uppger migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad (S) för den danska nättidningen Altinget. Enligt SVM-regeringens avtal ska ett mottagningscenter utanför Europa etableras i samarbete med EU eller en rad andra länder, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons