ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fem fina krogar för hela familjen

Foto: Stockholm fisk/Magnus Skoglöf och Trattorian

Miniskaldjursplatå, hemlagad gelato och à la carte-menyer där allt kan serveras i halv portion. Här är fem restauranger som välkomnar både stora och små utan att tumma på de kulinariska ambitionerna.

Linda Iliste
Publicerad

För långa italienska familjemåltider: Trattorian

Foto: Mathias Nordgren

Är något kök så familjevänligt som det italienska? Med utvalda, bra råvaror skapas gastronomiska fullträffar som vuxna älskar samtidigt som barn blir mätta och belåtna på välbekanta rätter. På charmiga Trattorian på Norr Mälarstrand är det glatt och livligt, en härligt ombonad miljö för stora och små. Särskilt brunchen är planerad som en lång italiensk familjemåltid med pizza, mycket grönt och hemgjord pasta. Äldre kan unna sig prosecco medan den utsökta gelaton, serverad från vagn, uppskattas av alla.

Norr Mälarstrand Kajplats 464

Elegant vardagsrumskänsla: Långbro värdshus

Foto: Tina Axelsson

Skagen på baguette. Pasta med vegansk bolognese. Kladdkaka med vispad grädde och chokladsås. Barnrätterna på krogpärlan Långbro värdshus i Älvsjö är klassisk. Men de yngsta i familjen har också möjlighet att välja vad som helst från kvällens à la carte-meny i mer lagom halvportion. Något som öppnar dörren till mer vågade godsaker i stil med långbakad kalvhögrev med inkokt kålrabbi och gräddkokta kantareller. Oavsett hur kulinariskt djärva barnen hunnit bli är Långbro ett elegant värdshus med skön vardagsrumkänsla där hela familjen hälsas varmt välkomna.

Stora Mans väg 4

Söndagsmiddag vid vattnet: Bockholmen Hav & Restaurang

Foto: Pressbild

I innerskärgården strax utanför Solna ligger en av Stockholms vackraste sjönära krogar. Den lantliga miljön med fina promenadstigar gör Bockholmen Hav & Restaurang till ett prima utflyktsmål. Ta gärna med alla de närmsta. Inte minst vid helgens slut, då den familjevänliga söndagsmiddagen serveras klockan 17. Det är mysigt och hemtamt, med tre omgångar rätter som dukas fram på stora fat vilka alla runt bordet kan ta från. Gratis för alla under 5 år är det också.

Bockholmen

Skaldjursplatå för barn: Stockholm fisk

Foto: Rebecca Brage

Mitt i city sätter stimmiga, men familjevänliga fisk- och skaldjursrestaurangen Stockholm fisk strålkastarljuset på allehanda nyfiskade delikatesser från svenska vatten. Det innebär till exempel tarte flambée med löjrom från Bottenviken och Västerbottenost. Huruvida knattar också tycker att det är gott varierar givetvis. På barnmenyn står mer säkra kort som köttbullar och pannkakor. Men också röding med sockerärtor, tartarsås och färskpotatis – ja, till och med en miniskaldjursplatå. Allt i en mycket stilig miljö.

Vasagatan 1

Avspänt och charmigt: Aubergine

Foto: Jack Törnqvist

”En kärleksförklaring till livets goda”. Så beskriver gemytliga kvarterskrogen Aubergine sig själva. Det ligger mycket i det. Trots relativt hög svansföring på den fransksvenska matsedeln med italienska inslag, är Aubergine avspänt. Det är just den hjärtliga atmosfären som lockar många barnfamiljer. Trevligast är det under lunchen då rätter som pannbiff med kokt potatis, kantarellsås och svartvinbärsgelé passar bra för smaklökar med en bit kvar innan de är färdigutvecklade.

Linnégatan 38

Mer från Startsidan