ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

SvD:s monter på Bokmässan – allt du behöver veta

Första dagen på Bokmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Första dagen på Bokmässan på Svenska mässan i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I år gör Bokmässan i Göteborg comeback efter pandemin. Vad vill 90-talisterna? Vart går politiken? Vad kan vi vänta oss av Ryssland? Detta och mycket mer diskuteras i SvD:s monter på Bokmässan 2022, här är hela programmet.

SvD
Uppdaterad
Publicerad
1 / 21

Torsdag:

Marsch mot den stora staten och andra politiska trender 14.00–14.20

Andreas Johansson-Heinö. Foto: Anders Wiklund/TT

Ledarredaktionens Mattias Svensson och Andreas Johansson-Heinö, förlagschef på Timbro, samtalar om valresultatet och hur det passar in i de ideologiska förändringar som skett i västvärlden på 2000-talet.

Samtalsledare: Victoria Greve

2 / 21

Börjar litteraturen bli ett särintresse? 14.30–14.50

Foto: Gorm Kallestad/NTB

Larmrapporterna om att läsningen minskar avlöser varandra. Samtidigt slog bokförsäljningen försäljningsrekord i fjol – och det är de digitala abonnemangstjänsterna som ökar mest. Förläggarna Gunnar Nirstedt (Nirstedt/litteratur) och Stephen Farran-Lee (Polaris) spanar om framtiden för den kvalificerade litteraturen.

Samtalsledare: Lisa Irenius, kulturchef SvD

3 / 21

Vad är poängen med konspirationsteorier? 15.00–15.30

Lena Andersson. Foto: Alexandra Bengtsson

Konspirationsteorier beskrivs i allmänhet som en samhällsfara. Men i Lena Anderssons bok ”Koryféerna – en konspirationsroman” får ett statsministermord en lösning tack vare fantasifulla idéer om en sammansvärjning. Avfärdas konspirationsteorier alltför lättvindigt?

Lena Andersson diskuterar med Jack Werner, aktuell med boken ”Ormen Friske”, och Lisa Irenius, kulturchef SvD.

Samtalsledare: Lisa Irenius.

4 / 21

Vart går politiken? 16.30–17.00

Valet är nyss avklarat och en ny och hittills oprövad regeringskonstellation tar över i Sverige. Har de klassiska blocken i svensk politik nu gjort sitt? Och vad kan politiken åstadkomma när globaliseringen gjort oss alltmer beroende av omvärlden?

Utifrån skilda politiska positioner diskuterar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, och Lena Josefsson, före detta socialdemokratiskt kommunalråd i Tyresö, om politikens möjligheter och vart den är på väg.

Samtalsledare: Anders Q Björkman, biträdande kulturchef SvD.

5 / 21

Fredag:

Är det inte vackert att vara naturlig? 11.00–11.30

Erik Galli. Foto: Albin Händig.

Han har gjort såväl lyckade som misslyckade skönhetsingrepp. Hon skäms över sitt åldrande utseende men kommer sig inte för att göra något åt det. Varför är det egentligen så åtråvärt att vara vacker? Och är inte naturlig skönhet egentligen det snyggaste?

Erik Galli är skapare av tv-serien ”Under kniven” där han berättar om sina egna och andras skönhetsingrepp. Åsa Linderborgs krönika “Skammen över att ansiktet hänger” orsakade en lång och stundvis infekterad debatt om skönhet och åldrande. Nu möts de två i SvD:s monter för ett samtal om skönhetens betydelse.

Samtalsledare: Madelaine Levy

6 / 21

Fotbolls-VM i Qatar: Hur kunde vi hamna här? 12.00–12.20

Olof Lundh. Foto: Volante

Det är ett av världens minsta länder, som saknar demokrati, där kvinnor förtrycks och homosexualitet är ett brott. Ändå utsågs Qatar till värdnation för fotbolls-VM 2022, som drar igång i slutet av november. Ett VM som det svenska landslaget också var beredda att åka till.

Hör sportjournalisten OIof Lundh, aktuell med boken ”Templet i öknen – så köpte Qatar världens största sport”, om sportswashing, mygel och feta plånböcker.

Samtalsledare: Elsa Westerstad, idé- och samtidsredaktör på SvD Kultur.

7 / 21

Girlboss eller systerskap? 13.00–13.20

Lotta Lundberg. Foto: Lars Pehrson

Hur mår feminismen egentligen hösten 2022? Ord som systerskap och solidaritet tycks vara passé, men inte heller den självständiga “girl bossen” tycks stå högt i kurs. Kulturskribenten Essy Klingberg, författaren Lotta Lundberg och konstnären Marianne Lindberg De Geer reder ut begreppen och spanar om framtiden.

Samtalsledare: Victoria Greve

8 / 21

Vad kan vi vänta oss från Ryssland? 13.30–14.00

Martin Kragh. Foto: Simon Rehnström

Vad innebär egentligen putinismen och hur ska vi förstå utvecklingen i landet? Diplomaten Jan Eliasson och Rysslandskännaren Martin Kragh diskuterar relationen mellan västvärlden och Ryssland, apropå böckerna de är aktuella med: ”Ord och handling. Ett liv i diplomatins tjänst” respektive ”Det fallna imperiet. Ryssland och väst under Vladimir Putin”.

Samtalsledare: Lisa Irenius, kulturchef SvD.

9 / 21

Vad ångrar du? 14.00–14.20

Ann Heberlein. Foto: Staffan Löwstedt

Den egna erfarenheten är ofta en tacksam utgångspunkt i ett författarskap. Men hur påverkas man av att dela omvälvande upplevelser med en läsarskara? Ann Heberlein, författare och teologie doktor i etik samtalar med författaren och krönikören Bengt Ohlsson om självutlämnandets följder.

Samtalsledare: Essy Klingberg, redaktör på SvD Kultur.

10 / 21

Kultursidorna och politiken 14.30

Björn Wiman. Foto: Karin Wesslén/TT

Hur ska kulturjournalistiken förhålla sig till politik i allmänhet och Sverigedemokraterna i synnerhet? Detta diskuterar DN:s kulturchef Björn Wiman och SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Samtalsledare: Kerstin Brunnberg

11 / 21

Vad får ett imperium på fall? 15.00–15.30

Dick Harrison. Foto: Claudio Bresciani/TT

Historien påminner om att inga imperier är eviga, hur mäktiga de än kan verka. Men vad är det egentligen som har fått de assyriska, romerska, osmanska och brittiska imperierna att gå under? Historieprofessorn och SvD-medarbetaren Dick Harrison, vars bok ”Imperiernas fall – från Akkad till USA” gavs ut tidigare i år, förklarar vad som är den vanligaste orsaken till att riken faller.

12 / 21

Bokmässan by night:

Vad vill 90-talisterna? 20.30–20.50

Victor Malm och Anna Björklund. Foto: Jennifer Dysell och TT.

Ångestdrivna och litar endast på sig själva. Det är ett av svaren som dyker upp om man googlar “Vad utmärker 90-talisterna?”. Men ligger det någon sanning i beskrivningen – och vad innebär det för kulturen?

Victor Malm, kulturchef Expressen, Essy Klingberg, redaktör SvD kultur, och Anna Björklund, skribent Aftonbladet, tar ställning i ett antal samtidsaktuella frågor. Hotar dataspelen tillväxten på kultursidorna? Har universitetsnormen blivit för stark? 

Samtalsledare: Elsa Westerstad, idé- och samtidsredaktör på SvD Kultur.

13 / 21

Vem är en sell out? 21.30–21.50

Irena Pozar. Foto: Jessica Gow/TT

Influencers kritiseras med jämna mellanrum för tvivelaktig reklam, men också inom kulturvärlden väcker sponsrade samarbeten debatt. Från flera håll höjs röster som menar att reklamsamarbeten blivit alltför normaliserade. Andra menar att kritiken bottnar i bakåtsträvande moralism. Men varför väcker reklamsamarbeten starka känslor – egentligen? Samtalsledare: Victoria Greve

Ett samtal mellan Saga Cavallin, skribent DN kultur, och Irena Pozar, chefredaktör Veckorevyn.

Samtalsledare: Victoria Greve, redaktör på SvD Kultur.

14 / 21

Lördag:

Fettföraktet – 10.00–10.20

Stina Wollter och Erik Hemmingsson. Foto: Stina Stjernkvist

Ett samtal om vikthets, kroppshat och vägen mot en friskare syn på sig själv (och andra). Med Stina Wollter som skrivit boken ”Kriget mot kroppen” med överviktsforskare Erik Hemmingsson, Gymnastik- och Idrottshögskolan. Och författaren Anna Ehn som skrivit boken ”Vägen till det friska – om ätstörningar”.

Samtalsledare: Maria Carling

15 / 21

”Är jag normal?” Psykolog Jenny Jägerfeld om läsarnas frågor – 10.30–10.50

Jenny Jägerfeld Foto: Malin Hoelstad

Ett samtal om de vanligaste frågorna Jenny Jägerfeld får av SvD:s vuxna läsare: Om otrohet och ensamhet. Och av SvD Juniors unga läsare: Om kärlek, pubertet, kompisar – och brist på sådana.
Jenny berättar även om sin nya ungdomsbok ”Min storslagna kärlek”. Och böckerna som blivit filmer.

Samtalsledare: Maria Carling och Stina Cederholm

16 / 21

Vänstern vs högern: ”Du har fel!” 11.00–11.30

Ivar Arpi och Johannes Klenell. Foto: Malin Hoelstad/Magnus Hjalmarson Neideman

Många frågor splittrar högerns och vänsterns opinionsbildare. Här ger Ivar Arpi och Johannes Klenell, båda krönikörer i SvD Kultur, sin syn på ett veckoaktuellt ämne. Johannes Klenell är kulturredaktör på tidningen Arbetet och har under en kortare tid varit pressekreterare på Vänsterpartiet. Ivar Arpi är tidigare ledarskribent i SvD och driver idag den egna plattformen Rak höger på Substack.

Samtalsledare: Elsa Westerstad, idé- och samtidsredaktör på SvD Kultur.

17 / 21

Är det verkligen så jobbigt att vara mamma? 13.00

Anna Axfors. Foto: Charles Ludvig

Det senaste året har det kommit ut många böcker om moderskapet, bland annat Anna Axfors roman “En dag i öknen” och Anna Björklunds essäsamling “Kvinnomanualen”. Samtidigt har en debatt om att ångra barn rasat i tidningar och på tv. Möt Anna Axfors och Anna Björklund i ett samtal om moderskapets vedermödor - är det verkligen så jobbigt att vara morsa?

Samtalsledare: Josefin de Gregorio, litteraturredaktör på SvD Kultur.

18 / 21

Hur mycket yttrandefrihet tål Sverige? 14.00–14.30

Sakine Madon. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Är det ett styrketecken för svensk yttrandefrihet att vi tillåter att heliga böcker bränns upp offentligt? Eller är brännandet av böcker i själva verket ett angrepp på yttrandefriheten? Utifrån vitt skilda erfarenheter diskuterar Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT och författare till boken ”Ingenting är heligt”, med Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, om huruvida yttrandefriheten ska ha gränser – och var de i så fall ska gå.

Samtalsledare: Anders Q Björkman, biträdande kulturchef SvD.

19 / 21

Vad händer i Malmö? Om fattigdom, rasism och gängvåldets rötter – 15.00–15.20

Nicolas Lunabba. Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Nicolas Lunabba, författare till boken ”Blir du ledsen om jag dör?” och socialarbetare i Malmö, berättar om barnens villkor i Malmös mest utsatta områden, om en miljö där skjutningar blir allt vanligare. Och allra mest om Elijah, den strulige killen han tog hand om som nu lever sin dröm som basketproffs i USA.

Samtalsledare: Maria Carling

20 / 21

Söndag:

Tänk som en forskare! 10.15–10.35

Emma Frans. Foto: Emma-Sofia Olsson

Epidemiologen och SvD-medarbetaren Emma Frans senaste bok är skriven för barn och ungdomar, men grundkunskapen och frågeställningarna är giltiga för oss alla. Varför är det ibland helt rätt att tänka helt fel? Vilka är vanliga tankevurpor i vetenskapens värld?

Samtalsledare: Maria Carling

21 / 21

Hälsosegrar – så planerar du en livsstilsförändring som håller i längden – 11.00–11.20

Sissela Nutley och Linda Bakkman. Foto: Simon Rehnström/Malin Hoelstad

Om balansen mellan den mentala tallriksmodellen med tid för såväl fokus som hjärnvila och chilltid – och om bra mat på den fysiska tallriken. Hur får vi ihop en vardag som ger oss bästa chanserna att både leva gott och bra för hälsan? Med SvD:s näringsfysiolog Linda Bakkman och Sissela Nutley som forskat i kognitiv neurovetenskap.

Samtalsledare: Maria Carling

Mer från Startsidan