ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Citruspasta är den perfekta dejträtten”

Kakan Hermansson är programledare och konstnär.
Kakan Hermansson är programledare och konstnär. Foto: Mikael Lundblad

Kakan Hermansson om en pizzalegend i Lund, revoltårens vårrullar och rätten som garanterar romantik.

Hugo Rehnberg
Publicerad
Annons

Legend utan kyckling

När jag var 20 pluggade jag teologi i Lund. Min pappa är religionspsykolog och jag trodde nog att jag skulle följa i hans fotspår och bli en sorts feminist-teolog. Men ganska snart insåg jag att det inte skulle hända, något som både berodde på mig och på att fakulteten var ganska konservativ. Men studentlivet var kul ändå.

Min bästa kompis Emma och jag vaknade ofta i samma 80-centimeteterssäng, fruktansvärt bakfulla. Vår lösning var att cykla ner till den lokala pizzerian Avesta och dela på en Legend utan kyckling. Det var en otroligt enkel pizza, den innehöll inget mer än lök, vitlökssås och lite kyckling på en pizzabotten. Emma och jag tog bort kycklingen, den kändes överflödig, ändå upplevde vi alltid att vi fick en stor kulinarisk upplevelse. Hur många Legend jag har ätit? Jag kan inte ens räkna så långt. Minst ’örtiörta’ per läsår.

Färska vårrullar

Några år senare hade jag flyttat till Malmö. Under en sommar bodde jag i kollektivet Baby Jesus Camp, på Möllan givetvis, och som namnet avslöjar bredvid Jesusparken. Det var en formativ tid; mycket rörelse och önskan om revolution och unga feminister som hade det gött. Alla hade veganperioder och även om bara en person var vegan hade vi den ultimata lyxrätten.

Annons
Annons

Mellan och under de politiska diskussionerna lagade vi mat och jag minns våra vårrullar med värme. Vi tog fast tofu och stekte den jättehårt i olja och salt. Sedan karamelliserade vi tofun i en vegetarisk ostronsås. Vi strimlade morötter och hackade jordnötter, adderade groddar och sallad. Slutligen rullade vi ihop alla ingredienser i vietnamesiska rispapper som hade legat i blöt. Resultatet blev otroligt knaprigt och både sött och salt.

Men det allra viktigaste i den här rätten är guds vatten, en fantastisk dressing som hade nått oss via en muntlig sägen. Man river en massa ingefära och pressar sedan juicen ur den. Lägg till lime- och citronjuice, chili, koriander, ostronsås och lite vatten. Dressingen serveras i en liten kopp som man doppar sina vårrullar i. Rätten var vegansk, glutenfri och i våra ögon så nyskapande och passade alla i Baby Jesus Camp. Till efterrätt brukade vi äta tofuglass med avokado. Sen kliade vi varandra på ryggen.

Foto: Brent Hofacker / Alamy

Sofia Woods citruspasta

En fantastisk rätt, som matinfluencern Sofia Wood har med i sin kokbok ”Chez Wood”. I min vänskapskrets är citruspastan känd som den ultimata dejträtten, en garanti för dejtsuccé. Den har helt enkelt lett till många lyckliga slut.

På ytan ser det ut som en helt ordinär pasta, men Woods citruspasta är allt annat än vanlig. Man strimlar citron och apelsinskal och låter sjuda i fem minuter. Därefter pressar man ut juicen. Hacka sedan bananschalottenlök och vitlök och stek båda tills löken mjuknar. Gå i med de strimlade skalen och juicen. Häll sedan på syrad grädde.
Jätteviktigt att det är just syrad. Fuska inte med det! Salta och peppra ordentligt. När såsen börjar bli krämig adderar du parmesanost. Koka vidare en stund tills det blir riktigt guckigt. Häll på lite pastavatten. Koka pastan men låt den inte bli färdig. När det är några minuter kvar lyfter du ur spagettin och låter den koka klart i såsen. Servera med persilja och parmesanost. Sen är det bara att skörda dejten. Lycka till!

Annons
Annons