ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ekonomer: Så mycket höjs räntan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

På tisdag väntas Riksbanken presentera nya räntehöjningar för att möta den ökande inflationen. Till SvD Näringsliv spår ekonomer vad utgången blir och hur det påverkar svenska hushållens ekonomi.

Elin Svanberg
Uppdaterad
Publicerad

Maria Landeborn, seniorekonom på Danske bank

Maria Landeborn. Foto: Allis Nettréus

Vad tror du att utfallet blir på tisdag?

– Jag tror att Riksbanken höjer räntan med 75 punkter både i september och i november så att den når 2,25 procent vid årsskiftet. Sedan det senaste räntebeskedet i slutet av juni har inflationen konsekvent kommit in högre än Riksbankens egna prognoser, och det är inte bara priset på energi och mat som stiger, utan prisuppgångarna är breda.

Vilka effekter får det på hushållens ekonomi?

– Framför allt påverkas vi genom räntorna på våra bolån. Ungefär hälften av alla svenska bostadsägare har rörlig boränta i dag, och för dem kommer räntekostnaderna gradvis att stiga under hösten. Ett problem är givetvis att det sker samtidigt som energipriserna rusar vilket innebär en dubbelsmäll för hushållen.

Hur ser framtiden ut?

– Inflationen är oacceptabelt hög och centralbankerna måste agera även om det innebär börsoro, sjunkande huspriser och svagare konjunktur. Det innebär att vi kan gå en ganska tuff vinter till mötes.

Sharon Lavie, sparekonom Hypoteket

Sharon Lavie. Foto: Tomas Oneborg

Vad tror du att utfallet blir på tisdag?

– Jag tror på en höjning som motsvarar ECB:s höjning på 0,75 procentenheter. Anledningen är främst inflationen som tagit ny fart och ligger på 9 procent i den senaste mätningen.

Vilka effekter får det på hushållens ekonomi?

– Detta drabbar givetvis de med stora rörliga bostadslån eller de som precis ska förhandla om den bundna räntan negativt. Ekonomin är redan ansträngd på grund av inflationen och de höga energipriserna.

Hur ser framtiden ut?

– Jag ser att Riksbanken siktar på att få upp styrräntan till 2,25 procent. Där kommer den nog stanna ett tag, givet att det ger önskad effekt på inflationen. För bolånetagarna innebär det ytterligare kostnader. Det vore därför bra att ha en plan för sin ekonomi både för den kommande vintern men också för det kommande året.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet

Frida Bratt Foto: Lars Pehrson

Vad tror du att utfallet på tisdag?

– Jag tror att höjningen blir på 75 punkter, men sannolikheten har definitivt ökat att det blir en höjning med 100 punkter. Inflationen föll inte tillbaka i augusti så som Riksbanken önskat, och det är inte bara energiprisernas fel. Även livsmedelspriser och annat fortsätter att skena, och det är just den typen av inflation Riksbanken kan påverka med sina räntehöjningar.

Vilka effekter får det på hushållens ekonomi?

– De flesta hushåll är nu förhoppningsvis medvetna om att de rörliga bolåneräntorna kommer att stiga kraftigt under hösten. Det kommer att bli enormt tufft, tillsammans med skenande elräkningar blir det en rentav chockerande effekt för många. Det är en ny tid nu. Allt det vi haft i decennier – låga räntor, köpfest, kraftigt stigande tillgångspriser – precis allt är nu helt tvärtom.

Hur ser framtiden ut?

– Det beror på om Riksbanken lyckas med att knäcka kärninflationen, och i så fall kan stanna vid en styrränta på 2 till 2,5 procent. Tvingas man höja mycket mer blir det väldigt, väldigt besvärligt för svensk ekonomi och inte minst för enskilda hushåll och företag.

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB

Claudia Wörmann Foto: Tomas Oneborg

Vad tror du att utfallet blir på tisdag?

– Sannolikt är att de höjer med 50 punkter, 0,5 procentenheter, men höjningen kan även bli 75 punkter.

Vilka effekter får det på hushållens ekonomi?

– Den höga inflationen, att drivmedelspriserna och elpriserna också blivit dyrare kan i kombination med räntehöjningen bli kännbar förstås. För många hushåll handlar det om att det är många delar i vardagen som blivit dyrare, så det handlar snarare om en kombination än att räntan gräver det största hålet. För många, speciellt om man bor i villa i zon 3 och framför allt zon 4, kan elkostnaden gräva ett större hål i privatekonomin.

Hur ser framtiden ut?

– Vår egen prognos räknar med ytterligare höjningar fram till februari 2023 då reporäntan förväntas vara 2,25 procent, för att sen falla tillbaka till 2 procent i november 2023.

Mer från Startsidan