ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Sanning och skvallerDet Jane Austen skulle sagt om samtidens USA

Curtis Sittenfeld (född 1975) har fått flera utmärkelser för sitt skrivande, den första redan som 16-åring. Debutromanen ”I en klass för sig” utsågs av New York Times till en av 2005 års bästa böcker och nominerades till Orange Prize.
Curtis Sittenfeld (född 1975) har fått flera utmärkelser för sitt skrivande, den första redan som 16-åring. Debutromanen ”I en klass för sig” utsågs av New York Times till en av 2005 års bästa böcker och nominerades till Orange Prize. Foto: Jo Sittenfeld

Hur skulle den samhällskritiska brittiska författaren ha skildrat sjukvårdssystemet, crossfit och kvinnor som skaffa barn med hjälp av spermadonator? Curtis Sittenfeld har roat sig med att skriva en uppdatering av Austens ”Stolthet och fördom”.

Lina Kalmteg
Publicerad
Annons

Sex författare har av förlaget Harper Collins fått i uppdrag att skriva moderna tolkningar av Jane Austen-romaner. Joanna Trollope har redan gjort sin version av ”Förnuft och känsla”, Val McDermid av ”Northanger abbey”, och Alexander McCall Smith sin variant av ”Emma”.

Amerikanska Curtis Sittenfeld har med sin femte roman, ”Sanning och skvaller” som nu kommer på svenska, gett sig på ”Stolthet och fördom”. Efter BBC-filmatiseringen på 90-talet, med Colin Firth i rollen som mr Darcy, och sådant som Seth Grahame-Smiths ”Stolthet och fördom och zombier”, som blivit både bok och film, är det här en av de mest populära Austen-böckerna – och kanske därmed den känsligaste att angripa.

Laddar…