Cheese! Här är nio ostar som får finsmakarna att le

Är du nöjd med en gouda eller camembert, vilken som helst, finns många valmöjligheter. Vill du däremot ha ut det bästa av varje sort gäller det att tänka globalt. Condé Nast Traveller har listat nio ostar en finsmakare måste prova, hela vägen från Frankrike, till Spanien, till ... Vermont.

Publicerad
Annons
Harbison är Jasper Hills bästsäljare.

Harbison är Jasper Hills bästsäljare.

Foto: Paul S. Bartholomew/IBL

1 / 9

Jasper Hill's Harbison, Vermont, Kanada

Harbison är Jasper Hills bästsäljare. Foto: Paul S. Bartholomew/IBL

Jasper Hill är i ostsammanhang kult och har ett förstklassigt rykte, här har många ostmakare skolats. Deras bästsäljare Harbison är en ost gjord på komjölk med en skalk av granbark vilken gör att smaken påminner om barrskog. Den liknar schweiziska Vacherin Mont d'Or, som är olaglig i Kanada på grund av att den innehåller råmjölk. Bästa sättet att äta Harbison är att försiktigt skära av skalken upptill och gröpa ur osten med sked.

Annons
Annons
Manchego i all ära, men Spanien har betydligt bättre ostar.

Manchego i all ära, men Spanien har betydligt bättre ostar.

Foto: Juan Moyano

2 / 9

Rafael Baez's Monte Enebro, Avila, Spanien

Manchego i all ära, men Spanien har betydligt bättre ostar. Foto: Juan Moyano

Be någon nämna en spansk ost de flesta säger Manchego. Rafael Baex är okänd för de flesta men tillsammans med sin dotter skapar han exklusiva och ovanliga getostar som vinner priser år efter år. Med samma mögel som ger Roquefort dess karaktär gör far och dotter en ost med kryddig, askgrå skalk som ger en smak av peppar. Den äts med fördel utan tillbehör, möjligen med en gnutta honung.

Annons
Annons

3 / 9

Durrus Farmhouse Cheese, Durrus, Irland

Detta familjeägda mejeri började med ostproduktion i liten skala 1979 och de första ostarna gjordes hemma vid köksspisen. Med åren har irländska Durrus Farmhouse blivit en högt respekterad ostproducent – enligt vissa experter gör de den bästa hårdosten i världen. I det lite fuktiga klimatet i västra delarna av Cork frodas gräset, vilket ger osten en lätt örtig smak. Det gäller särskilt den ost som görs på råmjölk mellan april och oktober. Miljön på familjens gård är underbar och där smakar osten som bäst. Nu görs Durrus Farmhouse Cheese inte längre hemma i familjens kök, men det mesta arbetet görs ändå för hand.

Annons
Annons
Denna Stilton går bara att köpa i byn Colston Bassett och i några näraliggande byar.

Denna Stilton går bara att köpa i byn Colston Bassett och i några näraliggande byar.

Foto: IBL

4 / 9

Colston Bassett's Stilton, Nottinghamshire, Storbritannien

Denna Stilton går bara att köpa i byn Colston Bassett och i några näraliggande byar. Foto: IBL

Den här klassiska grönmögelosten har fått sitt namn från den by där receptet uppfanns. I dag görs den fortfarande främst i Colston Bassett, med undantag av några byar i närområdet. Det här är en sötare och krämigare variant än andra grönmögelostar men ändå tillräckligt stark för att överraska. I mejeriets butik säljs osten inslagen i dyrt vaxat papper. Den går också att beställa på bypuben The Martin´s Arms.

Annons
Annons

5 / 9

Bra Tenero D.O.P., Piemonte, Italien

Den lilla staden Bra i italienska Piemonte har gett namn till den ost gjord på komjölk som produceras där. Osten lagras bara i några månader och därför får osten smak av den mjölk som använts. Antalet producenter har minskat med åren och sättet att göra osten på har blivit fler. Dock finns den bara att köpa i Bra och på några utvalda exklusiva ostbutiker i världen. Under sommarmånaderna när korna får ströva fritt och beta får osten mer gräs i smaken och säljs under namnet Bra d'Alpeggio.

Annons
Annons
Ett rödvin från odlingar i Pyrenéerna passar bäst till Ossau Iraty.

Ett rödvin från odlingar i Pyrenéerna passar bäst till Ossau Iraty.

Foto: Jeff Blackler/IBL

6 / 9

Fromagerie Agour's Ossau Iraty, Hélette, Frankrike

Ett rödvin från odlingar i Pyrenéerna passar bäst till Ossau Iraty. Foto: Jeff Blackler/IBL

Fårosten Ossau Iraty görs i Pyrenéerna nära franska Aquitaine och har så gjorts i 800 år. Det gör den till en av de ostar i världen som under lång tid gjorts på samma sätt. Den här osten är fastare i konsistensen än många andra ostar som görs på fårmjölk, som är svårare att jobba med än ko- och getmjölk. Men ostproducentens extra ansträngning är värt besväret: en munfull av denna ost med lätt nötsmak och en twist av gräs får ostälskare att jubla. Allt som behövs till är ett glas rödvin.

Annons
Annons
Den bästa Goudan är gjord på råmjölk och lagrad i två år.

Den bästa Goudan är gjord på råmjölk och lagrad i två år.

Foto: IBL

7 / 9

Boerenkaas Gouda, Amsterdam, Nederländerna

Den bästa Goudan är gjord på råmjölk och lagrad i två år. Foto: IBL

Gouda i all ära, men det finns betydligt bättre sorter än de du köper i livsmedelsbutiken. Den tvååriga ost som görs på råmjölk och hettas upp till 60 grader i stället för normala 70 grader ger en mildare smak med kolatoner än den pastöriserade Gouda-osten. Den unga osten finns i flera varianter och smaken skiljer sig beroende på var och under vilken årstid korna betat.

Annons
Annons

8 / 9

Azeitão, Setubal, Palmela, and Sesimbra, Portugal

Den här osten gjord på fårmjölk hyllas av ostexperter. Allra bäst är den i opastöriserad form på plats i Portugal. Den krämiga, lite puddingliknande och halvmjuka osten har en lätt frän smak i kombination med kyndel. Den görs för hand och lagras i tre veckor i tre byar vid foten av Arrábidabergen. Eftersom växtenzym används till ostmassan i stället för djurenzym är den ett vegetariskt alternativ.

Annons
Annons
Osten får smak av var korna betar.

Osten får smak av var korna betar.

Foto: IBL

9 / 9

Walter Rass Chällerhocker, Saint-Gallen, Schweiz

Osten får smak av var korna betar. Foto: IBL

Den lovordade ostproducenten Walter Rass imponerar både på branschen och ostfantaster – han har snabbt blivit en favorit. Hantverkstillverkade Chällerhocker doppas i sin helhet i vin och kryddor för att sedan lagras i minst ett år. När den är klar att ätas frigörs den ena smaken efter den andra i gommen; först lite salladslök, sedan kommer kryddsmaken fram och till sist smaken av nötter och kola. Osten smakar bäst tillsammans med ett krispigt bröd.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons