Vd-varningar för börsras: ”Djävulstyg runt hörnet”

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och vd:n Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma nyligen.
Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och vd:n Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma nyligen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sammantaget har storbolagens vinster fallit jämfört med fjol – ändå stiger börsen. I vd-orden i kvartalsrapporterna finns gott om varningar att tiderna kan bli sämre.

Sara L Bränström
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Kvartalsrapportperioden är snart över. De som hyste farhågor om att börsbolagen skulle rapportera vinsttapp att det skulle leda till börsfall kan andas ut. I stället har Stockholmsbörsen nått nya toppnivåer. OMXS-30 index har bara under den senaste månaden stigit med 5 procent och sedan årsskiftet är uppgången nära 23 procent.

Men den som vill blicka framåt och tar del av börs-vdarnas framtidsutsikter ser att flera bolag flaggar för en minskad efterfrågan kommande kvartal. Exempelvis skriver Volvo-chefen Martin Lundstedt att ”efterfrågan minskar på nya fordon och vi står inför en period av tuffare marknadsförhållanden.” Verkstadsjätten Atlas Copco skriver i rapporten att ”efterfrågan på produkter och service förväntas vara något lägre än nivån i tredje kvartalet.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons