ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

ModersmjölkenMästerlig roman som väntat på att bli skriven

Nora Ikstena föddes 1969 i Riga. Hon debuterade 1998 och är idag en av Lettlands mest lästa och ansedda författare.
Nora Ikstena föddes 1969 i Riga. Hon debuterade 1998 och är idag en av Lettlands mest lästa och ansedda författare. Foto: Jan Kløvstad

Trots att Nora Ikstena skrivit ett 20-tal böcker är ”Modersmjölken”, som bygger på hennes egen biografi, kanske hennes verkliga debutverk. Hon har bara sparat på att skriva tills hon visste att det kunde bli helt konstnärligt sant.

Kristina Sandberg
Publicerad
Annons

Jag får en märklig känsla av att läsa en fulländad debutbok när jag börjar på lettiska Nora Ikstenas succéroman ”Modersmjölken”. Fast Ikstena har redan skrivit ett 20-tal böcker och dessutom grundat ett författarhus i Lettland – så hon är en tungt meriterad och etablerad författare. Men romanen har debutbokens tvingande nödvändighet över sig, något akut.

Kanske har det med urscenen att göra – det som man brukar kalla den avgörande händelse eller det trauma i författarens liv som återkommer i texterna, dolt eller öppet. Som kan vara den gåta eller det sår som genererar ett helt författarskap. I ”Modersmjölken” är det en dotter som försöker hålla sin mamma vid liv, en mamma som gång på gång ser sig tvungen att avsluta det livet för egen hand.

Laddar…