Elva alkoholfria drycker för vardag och fest

Alkoholfria drycker borde vara ett givet inslag på alla kalas och fester – och då inte bara läsk och mineralvatten.

SvD:s dryckesskribent Mikael Mölstad har gått igenom Systembolagets 129 alkoholfria drycker och valt ut sina elva favoriter just nu. Alla drycker har 0% alkohol om inte annat anges.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

1 / 6

Vin vitt 

Aromatiskt och friskt från Spanien

Betyg: 5 av 6

Natureo Free Muscat 2019

Spanien, 55 kr, nr 1912, alkoholfritt vitt vin

Välkända Torres i Katalonien har varit tidigt ut med både hållbar och alkoholfri vinproduktion. Deras Natureoviner tillhör de bättre alkoholfria – i synnerhet denna muscat med doft av blommor och fläder, bra frisk syra, lite sötma och trevlig eftersmak.

Nykomling på druvan verdejo

Betyg: 4 av 6

Aldea 0,0 White

Spanien, 50 kr, nr 19005, alkoholfritt vitt vin

En spansk alkoholfri nykomling gjort på den gröna druvan verdejo som främst odlas i Ribera del Duero nordväst om Madrid. Lite kryddig frukt med päron och äppletoner som avslutas med angenäm syra, söt fruktighet och viss bitterhet i eftersmaken.

Annons
Annons

2 / 6

Rosé

Rosa från tysk rieslingspecialist

Betyg: 5 av 6

Eins Zwei Zero Rosé Alcohol Free

Tyskland,  69 kr, nr 19010, alkoholfritt rosévin

Tyska topproducenten Josef Leitz i Rheingau har stor framgång med sina alkoholfria viner där man lyckas bevara mycket av vinkänslan. Deras rosé bjuder på massor av bäriga hallon- och jordgubbstoner, mjuk sötma och en balanserad syra. 

Annons
Annons

3 / 6

Mousserande

Franskt bubbel med svensk teknik

Betyg: 5 av 6

Richard Juhlin Sparkling Wine Rosé

Frankrike, 94 kr, nr 1983, alkoholfritt mousserande vin

Svenskgrundade dryckesföretaget Oddbird har lyckats med flera alkoholfria bubbelviner som behåller den vinösa känslan – i år även Prosecco. Rosévarianten kvalar in bland sommarens alla bubbel med sina rika friska toner av söta hallon och jordgubbar.

Prisvärt bubbel med mjuk sötma

Betyg: 4 av 6

Nosecco 

Frankrike, 49 kr, nr 1982, alkoholfritt (0,4%) mousserande vin

Fransk alkoholfritt budgetbubbel som produceras i vinstaden Bordeaux. Rikt aromatiskt med nötig, blommighet, citrusfrukt och en angenäm syra. Liksom för de flesta alkoholfria viner finns en mjuk sötma för att lyfta smakerna när alkoholen saknas. 

Annons
Annons

4 / 6

Äppelmust

Ren svensk äppeljuice på flaska

Betyg: 5 av 6

Tosterup Verjus 

Sverige, 47 kr (375 ml), Nr 11967, alkoholfri äppelmust

En nyhet bland äppelmust från en stor äppelträdgård mellan Ystad och Tomelilla. I Frankrike är verjus namnet på must som görs på knappt mogna druvor. Tosterups råsaft av äpplen har allt du önskar av äppliga smaker med härlig syra och bett i avslutningen.

Pärlande must på franska äpplen

Betyg: 5 av 6

Perlant Jus de Pommes à Sydre

Frankrike, 79 kr, Nr 11950, alkoholfri äppelmust

Fransk cidermust i modern tappning från topproducenten Eric Bordelet med äpplen från calvadosområdet Normandie. Lätt pärlande med rika mogna äppeldofter med örtiga inslag och en mjukt kryddig söt smak med balanserad syra i eftersmaken.

Torrt, friskt och aromatiskt med humle

Betyg: 5 av 6

Beskows VY Äpple & Humle

Sverige, 30 kr (250 ml), nr 1965, alkoholfri äppelmust

Beskows Vy är en serie torr äppelmust i en helt egen stil – med frukter, bär och örter från främst Bjärehalvön i Skåne. I Äpple & Humle finns olika sorters äpplen, rabarber, rönnbär och äkta humle. Rik humlig fruktdoft med bra syra och torr eftersmak.

Äppelcider i svensk toppkvalitet

Betyg: 6 av 6

Hantverkscider 2019 

Sverige, 89 kr Nr 1331, alkoholfri (0,5%) äppelmust

Förra årets stora cidernyhet – en succé bland alla vänner av alkoholfri cider. Producerad av det unga ciderföretaget Pomologik utanför Strängnäs. Härligt äpplig doft från sorterna santana, aroma och discovery, sötsyrliga smaker och fina bubblor i avslutningen.

Annons
Annons

5 / 6

Vuxenläsk

Spännande läsk med ölkänsla

Betyg: 4 av 6

Lagunitas Hoppy Refresher

USA, Kalifornien, 15 kr (355 ml), nr 19011, torr alkoholfri läsk

Mycket spännande kalifornisk kombo av en torr läskedryck med en humlearomatisk doft likt en India Pale Ale (som Lagunitas också producerar). I smaken en rik fruktig känsla av mango och grapefrukt med en bubblig frisk eftersmak utan märkbar sötma. 

Annons
Annons

6 / 6

Öl

Trendig öl med annorlunda syrlighet

Betyg: 5 av 6

Mikkeller Weird Weather

Belgien, 21,90 kr (330 ml), nr 1956, alkoholfri ( 0,3%) pale ale

En av danska Mikkellers populära alkoholfria öl i en trendig stil. Vill du ha mer traditionell alkoholfri öl finns många andra att välja bland. Här bjuds på syrliga dofter, likt surdegsbröd, humlearomer, rik örtig fruktighet med honungstoner och citrusskal.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons