RecensionNya romaner

ParisarenFörsta världskriget ur palestinskt perspektiv

”Parisaren” är brittisk-palestinska Isabella Hammads debutroman.
”Parisaren” är brittisk-palestinska Isabella Hammads debutroman. Foto: Kathy Coulter

Vad som hade kunnat bli en episk redogörelse över Palestinas öde under första världskriget, blir i Isabella Hammads debutroman mest en redovisning av världshistorien i långa dialoger.

Maja Thrane
Publicerad
Annons

Historiska romaner som kretsar kring första världskriget råder det ju ingen brist på. Men sådana skildringar ur ett palestinskt perspektiv hör inte till vanligheterna, trots att ottomanska rikets fall och vad som kom därefter fick sådana dramatiska konsekvenser, smärtsamt märkbara än idag. Brittisk-palestinska Isabella Hammads debutroman kunde därför på många vis välkomnas som ett ambitiöst försök att råd bot på denna brist.

Kriget har just brutit ut när den unge Midhat Kamal från den palestinska staden Nablus skickas till Frankrike för att undgå att bli inkallad i turkiska armén. Han studerar medicin i Montpellier, intresserar sig den framväxande psykiatrin, och förälskar sig i värdfamiljens dotter Jeanette. Midhat börjar rentav fantisera om giftermål, när han en dag gör den bittra upptäckten att fadern endast ser honom som ett kuriöst studieobjekt, en barbar att mäta civilisatorisk utveckling på.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons