Vad betyder det om viruset är luftburet?
WHO utesluter inte att coronaviruset kan spridas genom luften. Men vad innebär egentligen luftburen smitta? Niklas Arnberg, professor i virologi, hjälper SvD att reda ut.
1 / 4
Vad är skillnaden mellan luftburen smitta och droppsmitta?
– Luftburen smitta är en sådan smitta som kommer i utandningsluften, bara man andas. Det behöver inte vara så att man nyser eller hostar, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Svenska sällskapet för virologi.
Droppsmitta är den smitta som sker när någon nyser eller hostar. De dropparna är ofta ganska stora, vilket gör att de faller till marken ganska snabbt.
– Vid luftburen smitta finns viruset i mycket mindre droppar, som kallas aerosoler. Och de kan fara mycket längre i luften, för de är mycket mindre.
2 / 4
Hur smittar coronaviruset?
Om coronaviruset smittar via vanliga utandningar skulle det innebära att det blir svårare att kontrollera och att dämpa den allmänna smittspridningen.
Men det är inte antingen eller, är Arnberg noga med att förtydliga.
– De flesta är nog överens om att den huvudsakliga smittvägen är via droppsmitta. Men en del tycker att den här luftburna smittan har underskattats och har större betydelse för den totala allmänna spridningen än vad man först har trott, säger han och fortsätter:
– Folkhälsomyndigheten säger att det förekommer luftburen smitta under speciella omständigheter. Jag uppfattar det som att man anser att den luftburna smittan är marginell i förhållande till droppsmittan. Och därför fokuserar man på att minimera droppsmittan.
Förutsättningarna för smitta skapas genom speciella omständigheter, som kan bero på flera olika faktorer, enligt Arnberg. Dels på hur mycket virus man har i de övre luftvägarna, dels på hur nära eller hur långt ifrån man är andra människor, och hur många som är i närheten. Sannolikt spelar även temperatur och luftfuktighet en viktig roll.
3 / 4
Hur långt kan dessa aerosoler flyga?
– Aerosolerna kan fara många meter. Men detta beror även på temperatur och luftfuktighet. På vintern, när det är kallt och torrt, kan de fara ganska långt. Det kan röra sig om många meter, kanske fem eller tio. En del luftburen smitta kan till och med fara genom ventilationssystem, och det är inte bra, säger Arnberg.
4 / 4
Innebär de nya rönen att man inom vården har skyddat sig fel?
Nej, det tror inte Arnberg. Den mesta skyddsutrustningen som finns inom vården, med visir och ansiktsmasker tar hand om en hel del av droppsmittan och även den luftburna smittan, säger han.
Kan munskydd vara ett sätt att skydda sig mot smittan?
– Det är en fråga som vi har kvar att reda ut. En del länder har munskydd för att man tar det säkra före det osäkra, men man vet inte säkert vilken effekt det har. Om man använder munskydd på fel sätt finns också en risk för att man ökar smittspridningen, för att man hanterar det på fel sätt, säger Niklas Arnberg.