”Jag har alltid haft en stark kärlek till sport”

Alphonse och Charlie gillar att kommentera fotboll – och förebilden heter Lasse Granqvist. SvD Junior ordnade ett möte på Friends Arena.

Åsa Kahn
Publicerad
Lasse Granqvist brukar vara i studion mellan två till tre timmar innan sändningen börjar. Foto: Ari Loustarinen

Om du gillar att kolla på fotboll eller hockey på tv, så har du helt säkert hört och sett Lasse Granqvist. Han har jobbat som sportkommentator i över 30 år och många älskar honom. Två av dem är bröderna Alphonse och Charlie.

”Vi kommenterar ofta själva när vi spelar fotboll och tycker att Lasse är bäst. Det skulle vara en underbar möjlighet för oss att intervjua Lasse”, skrev de i ett mejl till SvD Junior. Vi ordnade ett möte.

När Alphonse och Charlie kommer till Friends Arena får de pressbrickor, som visar att de får vara på området. Sedan möter Lasse Granqvist dem vid entrén och visar runt på arenan. Några timmar senare ska Sverige möta Tyskland, och Lasse håller på att förbereda sig inför sändningen.

Alphonse och Charlie vill gärna bli sportkommentatorer när de blir vuxna. ”Man måste ha ett brinn­ande intresse för sport. Sedan går man vanligen journalistutbildningen”, säger Lasse. Foto: Ari Loustarinen

Alphonse: Hur lång tid är du i tv-studion inför matcherna?

– Två till tre timmar före sändningsstart. Det behövs för att man ska sminkas och ha möte. Alla måste veta vad som ska ­hända under sändningen.

De är många som är inblandade i att göra en sådan här tv-produktion. I dag är de 29 personer. Alphonse och Charlie får titta in i sändarbussen, som är full med skärmar och knappar. De som jobbar här har koll på de elva olika kameror som finns runtom på arenan, och ser till att rätt bild visas i tv.

Charlie: Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att sitta där när det händer är nog det bästa. Det finns inget manus, och det är fascinerande, säger Lasse och berättar hur han gör för att kunna improvisera så bra.

– Jag har mycket info om spelarna, men det avslöjar jag inte med en gång. Det är först när det händer något för en spelare som jag pratar om det. Tittaren ska känna att det kommer naturligt. Det handlar om att säga rätt sak vid rätt tillfälle.

På en skärm visas den bild som syns i tv, på en annan visas samma bild med lite fördröjning. Om Lasse trycker på ”hostknappen” kan han hosta eller säga något utan att det hörs i tv. Foto: Ari Loustarinen

Alphonse: Vad fick dig att börja kommentera?

– Jag har alltid haft en väldigt stark kärlek till sport, men jag var lite för dålig på idrott själv. Jag vågade inte nicka i fotboll, och kunde bara stanna åt ena hållet i hockey. Men jag ville gärna vara med, så jag fick stå intill och kommentera och döma.

Lekte kommentator

Alphonse och Charlie berättar att de kommenterat mycket ­hemma när de spelat fotboll. Det visar sig att Lasse gjorde precis likadant när han var barn.

– Det fanns ett fotbollsspel som hette ”Ralf Edström cup” med elva blå spelare, elva röda spelare och en filt­matta. Det var tänkt att vi skulle spela mot varandra. Men i stället gjorde jag allt och så kommen­terade min kompis. Sedan var jag kommentator och han spelade.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se