Robin Quaison: "En av mina favoritintervjuer"

Precis som många elever på Oxhagsskolan spelar Rima och Malcolm fotboll och har den före detta eleven Robin Quaison som sin stora förebild.
Precis som många elever på Oxhagsskolan spelar Rima och Malcolm fotboll och har den före detta eleven Robin Quaison som sin stora förebild. Foto: Ari Luostarinen

Efter att ha tagit Sverige till fotbolls-EM är Robin Quaison spelaren alla vill träffa. Juniorreportrarna från stjärnans grundskola passade på att fråga om allt från uppväxten i Akalla till proffslivet ute i världen.

Filippa Rosenberg
Publicerad

På Oxhagsskolan i Akalla hänger en fotbollströja inramad. Bredvid tröjan syns en landslagsbild på Robin Quaison. Han är fotbollsproffset som nyligen tog Sverige till EM, men det var här i Akalla kärleken till fotbollen föddes. I låg- och mellanstadiet gick Robin Quaison på Oxhagskolan, någonting som de nuvarande eleverna Malcolm och Rima är stolta över. Vanligtvis spelar Malcolm och Rima fotboll på skolgården när de är lediga, men just ikväll ska de få intervjua sin stora förebild.

– Jag kan allt om honom så jag är faktiskt inte nervös, säger Malcolm när han och Rima ska få möta stjärnan på hotellet där landslagspelarna bor inför den sista EM-kvalmatchen i Stockholm.

När Robin Quaison kommer in är det han som börjar med att ställa frågor till juniorreportrarna om livet i Akalla.

– Vi spelar fotboll varje rast på samma fotbollsplaner som du också har spelat på, säger Rima uppspelt.

Vår intervju äger rum i ett rum som kallas teorirummet. Här har laget genomgångar och lagkaptenen presenterar matchernas startelvor. Foto: Ari Luostarinen

Robin berättar att han bara har bra minnen från tiden på Oxhagsskolan.

– Min mamma lät mig alltid spela fotboll eftersom jag inte var någon toppelev i skolan, men väldigt bra på fotboll. Jag gick ofta ut och spelade ensam på kvällarna. Då glömde man bort alla problem, om det var jobbigt hemma eller i skolan. Känner ni igen det?

Malcolm och Rima nickar.

– Jag kan fortfarande känna samma sak idag. Men eftersom det är mitt jobb nu är det också på allvar. Ibland kan fotbollen komma in på ett dåligt sätt i privatlivet. Jag kan råka svara mamma i en irriterad ton när hon bara vill prata, erkänner Robin.

"Varje fri timme i Sverige åker jag hem till min mamma. Vi har den här intervjun så sent på kvällen eftersom jag ville åka hem och vara med morsan lite", berättar Robin. Foto: Ari Luostarinen

Rima: Hur känns det att Sverige är klara för EM?

– Det bästa är att det är någonting jag har drömt om sen jag var liten. Jag kunde inte ens tänka mig att jag skulle få bidra så mycket som jag faktiskt har gjort, med både mål och assist. Målet mot Rumänien kan ha varit mitt livs viktigaste eftersom det satte lite stopp för dem och de tappade sin energi. Den matchen tog oss till EM och det betyder jättemycket.

Malcolm: Du är min förebild. Vem var din förebild när du var i min ålder?

– När jag var barn spelade jag fotboll i AIK. Då spelade Martin Mutumba också i AIK. Det fanns ingen annan från områden som Akalla, Husby, Kista, Rinkeby eller Tensta. Han var "vår" spelare, som ni tycker att jag är "er" spelare. Jag tänkte att jag ska bli som Martin, säger Robin.

Malcolm: Vilket var ditt drömlag när du var liten?

– Manchester United. Det har alltid varit det. Förhoppningsvis är jag där en dag, säger Robin.

– Det är mitt favoritlag, där vill jag också spela! utbrister Malcolm. Robin ger honom en high-five.

I dag bor Robin i Tyskland för att spela i laget Mainz. Rima undrar hur livet som utlandsproffs ser ut.

– Det är tråkigt att bo i Tyskland. Jag har varken min familj eller mina vänner där, så jag tränar och går hem för det mesta. Det är inte så roligt som folk tror, men samtidigt livet som jag vill ha och har drömt om. Men det är skönt att komma hem till Stockholm och spela med landslaget.

Robin tar selfies och skriver autografer till juniorreportrarna. På Malcolms står det "Till Malcolm, min bror". Foto: Ari Luostarinen

Rima: Vad är din relation till Akalla i dag?

– Det är mitt hem. Min mamma har bott där i hela sitt liv. Akalla har gett mig mitt tankesätt, mina bästa vänner och en perfekt uppväxt.

Det visar sig att Robin har vänner som bor på Malcolms gata. Rima föreslår att Robin ska knacka på Malcolms dörr nästa gång han är där så de kan gå till fotbollsplanen ihop.

– Det ska jag göra! Jag ska skrika "Malcolm" utanför ditt fönster, säger Robin och skrattar.

När intervjun är över vill Robin ta en bild på juniorreportarna och lägga upp på sin Instagram.

– Ni är de bästa journalisterna jag har träffat. Det här kommer lätt att vara en av mina favoritintervjuer. Jag hade jättekul, säger Robin och tackar sina fans.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se