Fallet Julian AssangeFörödande kritik mot Sverige

En demonstrant protesterar mot de rättsförhandlingar som äger rum i London under onsdagen och torsdagen. Storbritanniens högsta domstol ska pröva en överklagan från USA om att få Julian Assange utlämnad.
En demonstrant protesterar mot de rättsförhandlingar som äger rum i London under onsdagen och torsdagen. Storbritanniens högsta domstol ska pröva en överklagan från USA om att få Julian Assange utlämnad. Foto: Tayfun Salci/TT

Byråkratisk medbrottslighet – så beskriver en ny bok Sveriges hantering av Julian Assange. Stina Oscarson läser Nils Melzers bok – och skäms. Nu prövar Storbritanniens högsta domstol en överklagan om att utlämna Wikileaks grundare till USA.

Stina Oscarson
Publicerad
Annons

Det finns två sätt att förinta motstånd i en demokrati. Antingen kramar man ihjäl det, som i fallet Greta Thunberg. Som politiker, företagsledare och influerare tävlar om att få synas på bild tillsammans med för att få ett stänk av hennes rena idealism. Eller så ser man till att flytta fokus. Så att proportionerna ändras och det verkliga problemet spelas bort och dör av tystnad.

Vill man i detalj studera hur det går till bör man omgående läsa Nils Melzers bok ”Fallet Julian Assange”. Och vill man inte är det nog av än större vikt att man läser. Ty detta är en bok jag skulle önska att alla som arbetar inom svensk politik, juridik och journalistik läser innan de nästa gång tar ord om demokrati, yttrandefrihet och rättssäkerhet i sin mun, eller låter sådana förmedlas genom sin penna. Redan här inser jag att jag börjar frångå mitt uppdrag som recensent. Men detta är en bok som kräver det. På samma sätt som Melzer genom att skriva boken med sina egna ord förvandlas till en dissident i systemet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons