Annons

Därför bör stenskottet lagas direkt

En modern vindruta är mycket mer än bara skydd mot väder och vind. Den är en bärande del i bilens konstruktion och en förutsättning för att många av de avancerade säkerhetsfunktionerna skall fungera. Om du fått stenskott är det viktigt att du ser till att få det lagat med en gång.

Stenskott är vanliga under vinterhalvåret och kan leda till ett onödigt och dyrt byte av vindrutan.

– Ett stenskott kan på sikt göra att hela rutan spricker. Därför ska du så fort som möjligt se till att boka in en tid hos oss för att laga det, säger Victor Tornberg, tekniker på Volvo Car.

Missfärgning kan vara stenskott

Stenskott uppstår när grus eller småsten träffar vindrutan på din bil och det blir sprickbildning i det yttre lagret av rutan. Det leder ofta till missfärgning eller till att stenskottet växer till en spricka. En vindruta består av laminerat glas, två lager glas och en plastfilm emellan. När du har fått ett stenskott har det alltså blivit en spricka i det yttre lagret.

Bör inte vara större än en femkrona

Om stenskottet går att laga eller inte beror på var i rutan det sitter och hur stort det är. Generellt får det inte vara större än en gammaldags femkrona.

– Sitter stenskottet nära bilens A-stolpar lagar vi inte eftersom vindrutan har en bärande funktion. Vi lagar inte heller stenskottet om det sitter i förarens synfält, som vi i branschen brukar kalla för den “kritiska ytan”, eftersom man ibland efter en lagning kan se en svag brytning i vid solnedgång, säger Victor Tornberg.

Vi lagar inte heller stenskottet om det sitter i förarens synfält

”Stenskottsplåster” kan vara snabb lösning

Stenskottet kan leda till att hela rutan spricker – därför ska du så fort som möjligt se till att åtgärda det. Temperaturväxlingar kan göra att sprickbildningen går snabbare och om du inte har tid att laga rutan direkt kan du sätta på ett så kallat ”stenskottsplåster” som du kan hämta kostnadsfritt hos din Volvohandlare.

Besök en auktoriserad Volvoverkstad

Om du har en Volvo bör du uppsöka en auktoriserad Volvoverkstad med ditt stenskott. Teknikerna där gör en kvalificerad bedömning om det går att laga stenskottet på ett säkert sätt eller inte och sätter alltid säkerheten främst.

Victor Tornberg, tekniker på Volvo Car, lagar ett stenskott.