ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Världens dyraste viner – här är listan

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Tavlor, klockor, möbler – och viner. Många dyrgripar klubbas på auktionshusen. Här listar vi några av världens dyraste droppar som sålts.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
1 / 5

1945 Romanée-Conti Grand Cru

Det anrika vinhuset Romanée-Conti i Bourgogne tillhör de mest prestigefulla och brukar kunna sätta priserna därefter. Det är ingen jätteskräll att världens dyraste sålda vin kommer just därifrån. Årgången 1945 är dessutom närmast mytomspunnen bland Bourgogne-konnässörer, och bara 600 flaskor producerades av just detta vin. 2018 klubbades en flaska på auktionshuset Sothebys för motsvarande 5,7 miljoner kronor.

2 / 5

1992 Screaming Eagle

Allt som är dyrt måste inte vara gammalt och franskt. Det visar Napa Valley-huset Screaming Eagle, grundat så sent som 1992. Vingårdens Cabernet Sauvignon har nått kultstatus och en flaska från det första året gick för ungefär fem miljoner kronor på en auktion i Napa Valley. Värt att notera är att det handlar om en sexlitersflaska.

3 / 5

1945 Chateau Mouton-Rothschild

Ett av världens mest kända vinvarumärken. Just denna årgång är förbehållslöst hyllad av vingurun Robert Parker, som gav vinet 100 poäng, full pott alltså. Flaskan har en specialetikett med ett V (som i Victory eller Victoire) för att hylla krigsslutet. Såld på auktion för cirka 3 miljoner kronor.

4 / 5

1947 Chateau Cheval Blanc

Franska 1940-talsviner står sig som synes väl på vinauktionerna. Detta Bordeaux-vin på 50 procent Cabernet Franc och 50 procent Merlot ropades hem på en auktion hos Sothebys i Hongkong för ungefär 3 miljoner kronor.

5 / 5
Foto: Systembolaget

1907 Heidsieck

Världens dyraste champagne kommer från huset Heidsieck. Här handlar det om så kallad proveniens. Just denna last med flaskor kommer från ett fraktfartyg som sänktes av en tysk ubåt under första världskriget. Först 81 år senare kunde de fiskas upp och den dyraste flaskan auktionerades ut för ungefär 2,65 miljoner kronor.

Mer från Startsidan