När gick stormakten på Sumatra under?

Flytande hus på Musifloden, nära Palembang. Bild från 1917.
Flytande hus på Musifloden, nära Palembang. Bild från 1917.

”När jag var i Indonesien såg jag kartor som visade en medeltida stormakt på Sumatra. Vad vet vi om den? När gick den under?”

Publicerad
Annons

Stormakten hette Srivijaya. Dess framväxt kan länkas till uppkomsten av ett blomstrande handelsnätverk längs de sydöstasiatiska kusterna under den period som hos oss brukar kallas tidig medeltid eller yngre järnålder. I området från Sumatra i väster till Moluckerna i öster grundades handelsstäder vid kuster och segelbara floder, dit indiska, kinesiska och malajiska köpmän sökte sig på jakt efter kryddor, sandelträ och andra exotiska lyxvaror. Nästan all sjöväga handel mellan Östasien och länderna i väster passerade från och med ca 350 e.Kr. Malackasundet, vilket gav härskarna på Sumatra och Malackahalvön möjlighet att ta upp tull. Därmed fanns en ekonomisk bas för handelsimperier, och Srivijaya var först på plan.

Rikets huvudstad låg vid nuvarande Palembang på sydöstra Sumatra. Från ca 680 underkuvade Srivijaya de andra hamnstäderna i regionen och lade under sig ett omland kring de sumatranska flodlederna. De malajiska köpmännen i Srivijaya byggde upp en maritim stormakt som även framträdde som beskyddare av buddhismen. Enligt uppgift skall 1 000 munkar ha funnits i huvudstaden redan på 600-talet, och det hände att kineser sökte sig till Sumatra för att studera den buddhistiska läran för indiska lärare. Huvuddelen av vår kunskap om Srivijaya kommer från utländska besökare, inte minst kinesiska buddhister. Troligen har inhemska källor till imperiets historia en gång existerat, men eftersom de lär ha varit skrivna på lätt förgängliga palmblad är det inte underligt att de försvunnit. De inskrifter i sten som överlevt gjordes främst under Srivijayas stora expansionsfas på 680-talet. Inskrifterna innehåller trohetseder till rikets härskare. I texterna framgår också att Srivijaya förfogade över ett hierarkiskt system av guvernörer, skatteindrivare och militära ledare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons